Fermentáló eszközök, mutatjuk, mi mire jó, segítünk a választásban | Kifőzöm.hu

Fermentáló eszközök, mutatjuk, mi mire jó, segítünk a választásban

Házi tészta készítés, 5 különböző receptet teszteltünk
2023.02.01.
Sárgabarack lekvár befőzés recept
Mentes sárgabarack lekvár recept és tartósítási útmutató
2023.08.01.

Fermentáló eszközök, mutatjuk, mi mire jó, segítünk a választásban

Szuper jó és sokféle eszközt lehet kapni fermentáláshoz, nehéz a választás, főleg a kezdők számára. A Kifőzöm webshopban is kaphatóak fermentáló üvegek és más kiegészítők. Arra kérünk, ha egy picit is bizonytalan vagy a választásban, olvass tovább vagy keress bennünket, szívesen segítünk.

Szempontok fermentáló eszköz választásához

  • Mennyit fogsz fermentálni, mennyiségben és gyakoriságban?
  • Mekkora a konyhád, mennyi helyed van, hol fogod tárolni a savanyúságokat?
  • Szeretnéd háborítatlanul magára hagyni a savanyúságokat vagy van elég helyed az esetlegesen kifolyt felöltőlevet felfogni és időd/kedved takarítani?
  • Megbízható, mutatós eszközre van szükséged?

Fermentáló fedő

A webshopban kapható eszközökkel biztosítható a savanyúságok készítéséhez elengedhetetlen feltételek közül a légmentes zárás. A fermentáció során keletkező szén-dioxid a légzáró szelepen keresztül távozik az üvegből anélkül, hogy oxigén áramlana befelé. Használatával nem lesz túlnyomás az üvegben, a nyomást nem kell kontrollálni, sziszegtetni, nem csurog ki értékes lé, nem lesz büdi és robbanni sem fog az üveg tartalma nyitáskor.

Előnye: a tejsavbacik önállóan végzik a dolgukat, magukra hagyhatod az üvegeket, elmehetsz hosszú hétvégére, nyaralni, mire visszaérsz a probiotikumokkal teli finom savanyúság várhat. 

Fermentáló eszközök, fermentáló fedő

Leszorító súly

Fermentáláshoz a tejsavbaktériumok számára kell kedvező életteret kialakítani, azaz oxigénmentes környezetet kell biztosítani. Ha nem sikerül az oxigénmentes környezetet biztosítani, akkor a penészgombának biztosítunk életteret, ugyanis a penésznek oxigénre van szüksége a szaporodáshoz. Sajnos a penészes étel elfogyasztása kellemetlen következményekkel járhat, így soha ne fogyasszunk olyan savanyúságot, amin egy picike pöttynyi penészfolt is van. Ma már tudjuk, hogy a penészgomba fonalai átszőhetik az ételt, a látható penészfolt eltávolítása nem elegendő a káros egészségügyi hatások elkerülésére.

Előnye: a súllyal a zöldségeket a felöntő lé alá tudod szorítani, így biztosítod az oxigénmentes környezetet a zöldségek számára, amíg a védelmező széndioxid párna ki nem alakul.

Fermentáló eszközök, fermentáló súly

Fermentáló fa – muddler

Keményebb zöldségekhez a légmentes tömörítés érdekében hasznos eszköz a tömörítő fa.

Előnye: segítségével kíméletesen és hatékonyan lehet tömöríteni a zöldséget, közben a kezedet nem csípi ki a sós lé.

Masontops-fermentalo-akac-fa

Befőttes üveg

Fermentáláshoz háztartási méretben a különböző befőttes üvegek kiválóan és biztonsággal használhatóak, kimondottan jó eszköz fermentáláshoz.

Előnye:

  • Az üveg savnak ellenáll, nem oldódik ki belőle szervezetünkre káros anyag. Ez azért fontos, mivel a fermentálás hatására erős sav keletkezik, ami a műanyag vagy nem ellenálló edényekből káros anyagokat oldhat ki.
  • Megfelelő, épp fedővel jól zárható.
  • Jól tisztítható.
  • Többféle méret és forma közül lehet választani, így kisebb és nagyobb mennyiségben is lehet fermentálni befőttes üvegben. Ha pedig éppen nem savanyítunk benne, akkor természetesen másként is lehet használni: befőzni, csíráztatni, tárolni.
Fermentáló eszközök, befőttes üveg

Szeletelő, aprító eszközök

A zöldségek mérete befolyásolja a fermentálás idejét és a savanyúság élvezeti értéket is.
Érdemes kisebb darabokra szeletelni a zöldségeket, hogy nagyobb felületen érintkezzen a sós lével a vágott felület, az ozmózis nagyobb felületen történjen. Így a tejsavbaktériumok több táplálékhoz juthatnak, számuk gyorsabban nő, ami nem csak a mikrobiomra jótékony hatással bíró fermentum elkészítésében játszik szerepet, de a megtermelt zöldségek ilyen módon történő természetes, biológiai tartósításában is.
A kovászos uborka készítésékor az uborka bevágását nem csak a kovászos uborkára jellemző megjelenés miatt tesszük, hanem a nagyobb felület kialakítása érdekében is.

Előnye: a jól megválasztott aprító eszközök hosszú időn át használhatóak, akár kis helyen is tárolhatóak, gyorsan tisztíthatóak, bármikor elővehetőek kis mennyiségű zöldség feldolgozásához is. Az elektromos eszközök szeletelők pedig nagy segítségünkre vannak nagyobb mennyiségű zöldség feldolgozásában.

Mandolin szeletelő, julienne vágó

Só, starter

Ha már biológiai erjesztéssel készítünk egészséges savanyúságot, akkor figyeljünk a részletekre és válasszunk adalékanyagmentes t. Olyan sót használjunk, amiben nincs csomósodás mentesítő anyag és jód sem. Bár a jód az emberi szervezet számára elengedhetetlen elem, fermentáláshoz mégis jódmentes sót használjunk, mivel fertőtlenítő hatása miatt lassítja a jótékony tejsavbaktériumok szaporodását.

Előnye: a só behatol a zöldség belsejébe, ozmózis jön létre, a tejsavbaktériumok számára elérhetővé teszi a tápanyagokat.

Fermentáló só

Fermentáljunk!

Szezonjukban termett zöldségek fermentálva egész télen olcsó, egészséges és változatos táplálékul szolgálhatnak, alternatívái lehetnek az idényen kívüli, műanyagba csomagolt, sokat utazott zöldségeknek és gyógyszertári vitaminoknak, pro-biotikumoknak. További öröm, hogy a konyhánkban, a szemünk láttára kelnek életre a jótékony tejsavbaktériumok, tartósítják a zöldségeket, tárják fel a tápanyagokat, ami mindenki számára elérhető! Csak természetesen, tudatosan!

Benézek a webshopba!

Ha szeretnél e-mailben értesítést kapni hasonló bogbejegyzéseinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Van már néhány videónk is, ha jobban szereted a közösségi médiát, lájkolhatod a Facebook és Instagramon oldalunkat is, ott is értesülhetsz friss bejegyzéseinkről.

Korábbi blog bejegyzéseink témák szerint:

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben