Szuper jó és sokféle eszközt lehet kapni fermentáláshoz, nehéz a választás, főleg a kezdők számára. A Kifőzöm webshopban is kaphatóak fermentáló üvegek és más kiegészítők. Arra kérünk, ha egy picit is bizonytalan vagy a választásban, olvass tovább vagy keress bennünket, szívesen segítünk.
A webshopban kapható eszközökkel biztosítható a savanyúságok készítéséhez elengedhetetlen feltételek közül a légmentes zárás. A fermentáció során keletkező szén-dioxid a légzáró szelepen keresztül távozik az üvegből anélkül, hogy oxigén áramlana befelé. Használatával nem lesz túlnyomás az üvegben, a nyomást nem kell kontrollálni, sziszegtetni, nem csurog ki értékes lé, nem lesz büdi és robbanni sem fog az üveg tartalma nyitáskor.
Előnye: a tejsavbacik önállóan végzik a dolgukat, magukra hagyhatod az üvegeket, elmehetsz hosszú hétvégére, nyaralni, mire visszaérsz a probiotikumokkal teli finom savanyúság várhat.
Fermentáláshoz a tejsavbaktériumok számára kell kedvező életteret kialakítani, azaz oxigénmentes környezetet kell biztosítani. Ha nem sikerül az oxigénmentes környezetet biztosítani, akkor a penészgombának biztosítunk életteret, ugyanis a penésznek oxigénre van szüksége a szaporodáshoz. Sajnos a penészes étel elfogyasztása kellemetlen következményekkel járhat, így soha ne fogyasszunk olyan savanyúságot, amin egy picike pöttynyi penészfolt is van. Ma már tudjuk, hogy a penészgomba fonalai átszőhetik az ételt, a látható penészfolt eltávolítása nem elegendő a káros egészségügyi hatások elkerülésére.
Előnye: a súllyal a zöldségeket a felöntő lé alá tudod szorítani, így biztosítod az oxigénmentes környezetet a zöldségek számára, amíg a védelmező széndioxid párna ki nem alakul.
Keményebb zöldségekhez a légmentes tömörítés érdekében hasznos eszköz a tömörítő fa.
Előnye: segítségével kíméletesen és hatékonyan lehet tömöríteni a zöldséget, közben a kezedet nem csípi ki a sós lé.
Fermentáláshoz háztartási méretben a különböző befőttes üvegek kiválóan és biztonsággal használhatóak, kimondottan jó eszköz fermentáláshoz.
Előnye:
A zöldségek mérete befolyásolja a fermentálás idejét és a savanyúság élvezeti értéket is.
Érdemes kisebb darabokra szeletelni a zöldségeket, hogy nagyobb felületen érintkezzen a sós lével a vágott felület, az ozmózis nagyobb felületen történjen. Így a tejsavbaktériumok több táplálékhoz juthatnak, számuk gyorsabban nő, ami nem csak a mikrobiomra jótékony hatással bíró fermentum elkészítésében játszik szerepet, de a megtermelt zöldségek ilyen módon történő természetes, biológiai tartósításában is.
A kovászos uborka készítésékor az uborka bevágását nem csak a kovászos uborkára jellemző megjelenés miatt tesszük, hanem a nagyobb felület kialakítása érdekében is.
Előnye: a jól megválasztott aprító eszközök hosszú időn át használhatóak, akár kis helyen is tárolhatóak, gyorsan tisztíthatóak, bármikor elővehetőek kis mennyiségű zöldség feldolgozásához is. Az elektromos eszközök szeletelők pedig nagy segítségünkre vannak nagyobb mennyiségű zöldség feldolgozásában.
Ha már biológiai erjesztéssel készítünk egészséges savanyúságot, akkor figyeljünk a részletekre és válasszunk adalékanyagmentes sót. Olyan sót használjunk, amiben nincs csomósodás mentesítő anyag és jód sem. Bár a jód az emberi szervezet számára elengedhetetlen elem, fermentáláshoz mégis jódmentes sót használjunk, mivel fertőtlenítő hatása miatt lassítja a jótékony tejsavbaktériumok szaporodását.
Előnye: a só behatol a zöldség belsejébe, ozmózis jön létre, a tejsavbaktériumok számára elérhetővé teszi a tápanyagokat.
Szezonjukban termett zöldségek fermentálva egész télen olcsó, egészséges és változatos táplálékul szolgálhatnak, alternatívái lehetnek az idényen kívüli, műanyagba csomagolt, sokat utazott zöldségeknek és gyógyszertári vitaminoknak, pro-biotikumoknak. További öröm, hogy a konyhánkban, a szemünk láttára kelnek életre a jótékony tejsavbaktériumok, tartósítják a zöldségeket, tárják fel a tápanyagokat, ami mindenki számára elérhető! Csak természetesen, tudatosan!
Ha szeretnél e-mailben értesítést kapni hasonló bogbejegyzéseinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Van már néhány videónk is, ha jobban szereted a közösségi médiát, lájkolhatod a Facebook és Instagramon oldalunkat is, ott is értesülhetsz friss bejegyzéseinkről.