Főzés nélküli házi szörp recept | Kifozom.hu
Sárgabarack lekvár befőzés recept
Mentes sárgabarack lekvár recept és tartósítási útmutató
2023.08.01.
Zöld paradicsom savanyúság recept – szezonzáró befőzés
2023.10.06.

Főzés nélküli házi szörp recept

Tudtad, hogy a házi szörp készítés nem nagy ördöngősség? Készítheted friss vagy fagyasztott gyümölcsből, illetve gyógynövényekből is. Olcsóbb és jobb megoldás tapasztalatom szerint, mint az ipari üdítő. A sűrű gyümölcsszörp magában hordozza a növényre jellemző beltartalmi értékeket, prebiotikus hatása van, ráadásul vannak olyan házi gyümölcsszörpök, amelyek pektinben is gazdagok. Nálunk a legtöbb szörp gyógynövényből készül, illetve lekvár készítéskor szoktuk a gyümölcs levét eltenni szörpnek. A cikkben igyekszem egyértelmű segítséget adni a házi szörp készítéshez, bízom benne, hogy ezzel a házi szörp recepttel bátra tudtok mindenféle szörpöt készíteni.

Házi gyümölcsszörp készítése

házi szörp

Kiválóan alkalmasak és ízletesek gyümölcs szörpnek a bogyós gyümölcsök, mint ribizli, málna, szeder, áfonya, eges és eper, de a sárgabarack és a szilva is nagyszerű.

 1. Gyümölcs mosása, válogatása

  Friss, hibátlan gyümölccsel dolgozzatok, bő vízben mossátok a gyümölcsöt, szódabikarbóna hozzáadásával eltávolíthóak a gyümölcsről a zsíros szennyeződések és az esetleges növényvédő szerek.

 2. Aprítás, darabolás,

  Kisebb darabokra vágott, zúzott gyümölcsök nagyobb felületen tudják leadni nedvességtartalmukat.

 3. Citromsav hozzáadása a gyümölcshöz

  Citromsav gátolja a gyümölcs oxidációját, késlelteti a barnulást és támogatja az eltarthatóságot, így érdemes ebben a szakaszban hozzákeverni egy kicsit a gyümölcshöz (Romlást okozó mikrobák savasabb közegben nehezebben szaporodnak.)

 4. Cukor, édesítő hozzáadása a gyümölcshöz

  Cukor segíti a gyümölcs nedvességtartalmának kioldását, ízfokozó szerepe is van. Adhattok fűszereket is a gyümölcshöz: almához én nagyon szeretek fahéjat adni, a sárgabarack pedig mennyei levendulával.

 5. Pihentetés, hagyjuk állni a megcukrozott gyümölcsöt minimum 2 órát, de lehet 1 éjszaka is

  Erre az időre tegyétek hűtőszekrénybe, hűtve tároljátok a gyümölcsöt, véletlenül se kezdjen el erjedni a nyári melegben.

 6. Gyümölcs szűrése

  A gyümölcslé ízét állítsátok be, édesítsétek, ha szeretnétek és adjatok hozzá savat is, ha szükséges.

 7. Üvegezzétek a szörpöt

 8. Tároljátok megfelelően

  Hűtőben tárolva néhány nap alatt fogyasszátok el vagy későbbi felhasználásra tartósítsátok hőkezeléssel (esetleg tartósítószerrel).

 9. A visszamaró gyümölcspépet is használjátok fel: készíthettek lekvárt, felhasználhatjátok süteménybe, joghurthoz adhatjátok

Jó tudni: Ha hagyományosan édes szörpöt szeretnétek, akkor nagyságrendileg ugyanannyi cukrot szükséges adni a szörphöz, mint amennyi a lecsöpögött gyümölcslé mennyisége, 1:1 arányban. Citromsavval állítsátok be a szörp savasságát.

Házi gyógynövény szörp készítése

Fontos a szakismeret gyógynövény szörp készítéskor, ártatlannak és jónak tűnő növény elfogyasztásával problémákat okozhatunk. Vannak olyan olyan növények amelyeknek az egyik fajtája kifejezetten jó gyógynövény a másik pedig veszélyes, ilyen például az akác / lila akác vagy a bodza /gyalog bodza. Jó szívvel ajánlom Szikora Hildát, szaktudása nagy segítség gyógynövények felismerésében, gyűjtésében és használatában is, kövessétek bátran Hilda Gyógyfüveskertjét.

gyógynövény szörp

Gyógynövény szörpnek kifejezetten finom és jótékony a fekete bodza virága és termése is, menta, citromfű és csalán is vagy a friss tavaszi fenyőrügy.

A szörp készítés annyiban különbözik a gyümölcsszörptől, hogy a gyógynövényeknek nincs annyi levük, amit cukorral ki lehetne vonni. Ezért cukorszirupot készítünk 1:1 arányban, abba áztatjuk a gyógynövényeket.

 1. Gyógynövény szedése, mosása, válogatása

 2. Cukorszirup készítése

  Az igazi cukorszirupot 1:1 arányban készítjük, 1 rész cukorból és 1 rész vízből főzzetek szirupot. Lehet hígabban is készíteni, bár szerintem kevésbé gazdaságos a vizet üvegezni, tárolni, tartósítani.

 3. Szirup visszahűtése szobahőmérsékletre

 4. Gyógynövény áztatása a szirupban citrom/citromsav hozzáadásával

  Áztatási idő 12-24 óra, ezalatt hűvös helyen tároljátok (esetleg hűtőben) és időnként keverjétek is meg az ázalékot, hogy a szirupból semmi ne lógjon ki, ne tudjanak a penészgombák megtelepedni a felszínen.

 5. Ázalék szűrése

  A visszamaradt növényi részeket, ha van rá mód hasznosítsátok, tegyétek komposztra vagy adjátok baromfinak.

 6. Íz, savasság beállítása

 7. Szörp üvegezése

 8. Tárolás megfelelően

  Hűtőben tárolva néhány nap alatt fogyasszátok el vagy későbbi felhasználásra tartósítsátok hőkezeléssel (esetleg tartósítószerrel).

 9. Cimkézés

  Érdemes az üvegeket cimkezni, mivel ránézésre nehéz felismerni a gyógynövény szörpöket.

házi szörp recept

Tipp gyors téli házi szörp készítéshez

A jó hír az, hogy télen is könnyen, gyorsan lehet finom szörpöt készíteni, így bármikor adalékmentes, természetes finom italt készíthetünk gyerekeinknek, családunknak, barátainknak.
Hozzávalók: fagyasztott gyümölcs, víz, egy kis cukor vagy más édesítő, citrom vagy citromsav. Főzés és maszatolás nélkül lehet a Tescoma házi szörp készítővel dolgozni már kis mennyiségű gyümölcsből is. Azok is élvezhetik a saját készítésű házi szörpöket, akik nem rendelkeznek nagy konyhával és sok gyümölcsfával, a természetes finom házi ital mindenkié lehet.

Hasonló tartalmakért feliratkozhatsz hírlevelünkre, kattints ide:

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben