Mentes sárgabarack lekvár recept és tartósítási útmutató | Kifozom.hu

Mentes sárgabarack lekvár recept és tartósítási útmutató

Házi paneer sajt készítés recepttel
Házi sajt készítés recepttel, könnyű, gyors és tuti siker
2023.04.24.
házi szörp
Főzés nélküli házi szörp recept
2023.08.03.

Mentes sárgabarack lekvár recept és tartósítási útmutató

Gyakori kérdés, hogyan kell minden mentes sárgabarack vagy bármilyen lekvárt készíteni. Igazán egyszerű a mentes lekvár befőzés: sokkal könnyebb és gyorsabb cukor és tartósítószer nélkül befőzni, mint vele.

Miért is kell cukrot adni a lekvárhoz?

A cukornak ízfokozó és tartósító szerepe van. Ízfokozó hatását már kis mennyiségben is eléri, ezért is lehet isteni lekvárokat készíteni kis mennyiségű cukor hozzáadásával. Tartósítási szerepe viszont csak nagy mennyiségben van, legalább 40 %-os cukortartalom az, ami elegendő ahhoz, hogy a gyümölcspépben a vízaktivitást megszüntesse, így a romlást gátolja. A sok cukor a gyümölcs szabad víztartalmának megkötésével a mikroorganizmusokat lényeges életfeltételüktől fosztja meg, ezért használható nagy mennyiségben tartósításhoz. Ám cukor nélkül is el lehet tenni a gyümölcsöt, amennyiben hőkezeléssel vagy tartósítószer hozzáadásával tartósítunk. A cukor nélkül tartósított gyümölcsöt nevezzük gyümölcspépnek, amit felhasználás előtt tovább ízesíthetünk vagy natúran fogyaszthatunk.

Mentes sárgabarack lekvár vagyis hivatalos néven sárgabarack pép készítés lépésről-lépésre

Nyugodtan és bátran tegyük el kedvenc gyümölcseinket cukor nélkül télire, így a sárgabarackot is , készítsünk cukormentes lekvárt. Szerintem ez egy szuper megoldás akkor is, ha nincs sok időnk a feldolgozásra, csak gyorsan szeretnénk megmenteni a szezonban termő gyümölcsöt későbbi felhasználásra. Megtehetjük hogy majd valamikor felhasználás előtt tovább ízesítjük a gyümölcspépet, különböző receptekkel kíséretezünk, kívánság szerint édesítjük kinek-kinek kedve és diétája szerint.

Amit mindenképpen meg kell tenni a tartósítás érdekében, de igazán gyorsan megvan:

sárgabarack mosása szódabikarbónás vízben
 • Mosás, szódabikarbónás vízben szoktam megmosni a gyümölcsöket, mivel a szóda a vízben lúgosan hidrolizál, s a lúgok jól tisztítják a zsíros és más szerves szennyeződéseket, így a növényvédő szereket is.
 • Magozás, gyors művelet, jól lehet haladni vele, főleg, ha érett, magvaváló gyümölcsöd van. Ha keményebb a gyümölcs, várhatsz a feldolgozással néhány napot, mivel a sárgabarack utóérő gyümölcs, szedés után tovább érik, javulnak beltartalmi értékei, ízletesebb lesz, húsa puhul, ami nekünk nagy segítség magozáskor és még hamarabb is szétfő a puha gyümölcs.

Tipp: érdemes egy kevés citromsavat, citromot adni a gyümölcshöz, hogy ne barnuljon be (ne oxidálódjon), megmaradjon a barack gyönyörű színe, továbbá a sav segíti a pektin kötést, így a lekvár sűrűsödését.

 • Befőttes üvegek és fedők előkészítése
  • a felhasználni kívánt befőttes üvegeket vedd elő
  • ellenőrizd, hogy ép legyen, ne legyen repedt vagy csorba a szája
  • alaposan mosd el, öblítsd ki, legyen tiszta. Ha pasztőrözéssel fogsz tartósítani, akkor nem kell kifőznöd az üveget, mivel a pasztörizálás során nem csak a lekvárt, de vele együtt az üveget is sterilezed, felesleges kétszer dolgozni vele.
  • készítsd elő a lapkákat, mosd el őket. Befőzéskor a biztonság kedvéért használj új fedőt, a miértekről korábbi bejegyzésünkben olvashatsz: Hányszor használhatom újra a fedőket befőzéshez?
 • Főzés kevergetve, ha nem kevergeted, köpködni fog, lehet takarítani és le is ragadhat a lekvár 🙁 Ha nagy adagot készítesz és nem szeretnél a lekvár mellett állni, akkor használhatsz lekvárfőző betétet a Weninger befőző automatához. Turmixolni is lehet, ha sima pépet szeretnél, így a főzési idő is rövidül.
 • Gyümölcspép üvegezése, még melegen tedd a gyümölcsöt üvegbe és zárd. Az üvegezésnél nagy segítség a befőző tölcsér, tisztábban és gyorsabban lehet vele dolgozni, mint nélküle. Az üveget ne tedd teljesen tele, egy kis rést hagyj a lekvár és a kupak között. Ha kevés lenne a lekvár az üvegben, akkor azt hűtőben tárolhatod néhány napig, azt használd fel először.
 • Üveg szájának törlése: fontos, hogy az üveg száján ne maradjon egy csöpp gyümölcspép sem, semmi, ezért zárás előtt tiszta konyharuhával, papírtörlővel érdemes letörölni és utána tenni rá a fedőt.
 • Tartósítás hőkezeléssel, igazán nem sok munka, fazékban már 1-2 üveg is gyorsan hőkezelhető, befőző automatában pedig a nagyobb mennyiség hőkezelése sem okoz gondot. Egyszerű, gyors és tartósítószer mentes megoldás.
 • Visszahűtés szobahőmérsékletre, na ez az a pont, amit sokan nem tudnak. A lekvárokat semmiképpen sem hagyjuk a meleg vízben lubickolni, mivel a 40 fok körüli hőmérséklet az, ami kedvez a romlást okozó mikrobák elszaporodásának. Minél hamarabb le kell hűteni a hőkezelt üvegeket szobahőmérsékletre! Ezért is hasznos eszköz a befőttes üveg kiszedő fogó, segítségével a forró vízből biztonsággal kiemelhető az üveg.
 • Vákuum kialakulásának ellenőrzése: ahogy az üveg tartalma hűl, a levegő összemegy az üvegben, behúzza a kupakot, és kialakul a vákuum zárás. Vákuum gombos, illetve a Quattro Stagioni és Ball fedőkön könnyen ellenőrizni lehet a vákuum kialakulását. Amikor nincs vákuum, benyomható a fedő és kattanó hangot ad, vákuum záráskor pedig tapinthatóan behúzódik, nem nyomható be és így nem is ad hangot.
 • Cimkézés, használhatsz alkoholos filcet az üvegre, egyedi cimkét, a festőszalag is jó megoldás, nem hagy nyomot az üvegen, könnyen lehet rá írni és könnyen le is lehet szedni az üvegről.
 • Spájzolás télire, elajándékozás, elfogyasztás. Ezért csináljuk, nem? A legjobb része a befőzésnek, amikor elégedett és hálás arcokat látunk, abszolút inspiráló, megéri!

Sárgabarack pép, amit a babák is fogyaszthatnak

A szezonban elkészített mentes gyümölcspépeket hőkezeléssel körültekintően tartósítva babáknak és kisgyermekeknek is adhatod. Én nagyon sajnálom, hogy ezt a tudást csak akkor szereztem meg, amikor már nagyobbak voltak a gyermekeim. Milyen jó lett volna, ha van mentes gyümölcspépem, amit a hozzátáplálás idején elővehetek és gyermekeimnek adhatok kóstolni vagy főzni vele.

Befőttes üveg választás

Érdemes olyan befőttes üvegeket választani, ami méretben illeszkedik a család lekvárfogyasztásához. A lényeg az, hogy ne legyen nagyobb az űrtartalma, mint amennyit 2-3 napon belül elfogyasztotok. A tartósítószer nélküli lekvárokat felbontás után, még hűtőben tárolva is ildomos néhány napon belül elfogyasztani, utána romlásnak indulhatnak. Dunsztos üveg választáskor azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kamrában, a polcon jól elférjenek.
Üvegezés előtt ellenőrizd a befőttes üveget, nehogy repedt legyen, vagy csorba a szája. A fedő legyen új, jól záródó. Keresgélhetsz prémium befőttes üvegeink között, ráadásul a hozzájuk való fedőket és lapkákat is megtalálod nálunk.

TIPP A KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉSHEZ, már szezonban gondolhatsz az év végi ünnepekre.
Készíts most gyümölcspépet, amikor szezonja van. Ne ízesítsd, ne tölts vele időt. Csak mosd, szeleteld a gyümölcsöt ha kell, adj hozzá egy kis citromsavat is, hogy ne barnuljon, főzd össze, tedd üvegbe és dunsztold ki. Így mentheted meg a szezonális gyümölcsöt és ráérsz gondolkodni, ha most nincs időd különlegesen ízesíteni, de szeretsz különleges ízekkel kísérletezni, ajándékba adni ünnepre, karácsonyra. Ünnep előtt annyi a teendőd, hogy a kidunsztolt, légmentesen zárt gyümölcspépet felnyitod, ellenőrzöd, hogy tényleg rendben van, ízesíted, összeforralod, majd ismét tiszta üvegekbe teszed és ismét tartósítod a fent leírt lépéseket követve. Higgyétek el, nagyon hálás módszer, decemberben nagy segítség, ha van miből alkotni.

JÓ TANÁCS
El ne felejtsétek felcimkézni, megjelölni az üvegeket, hogy később is emlékezzetek, melyik módszerrel, recepttel készült lekvár ízlett a legjobban. Így a következő szezonban a sárgabarack befőzés egyszerűen fog menni, mivel meglesz a kedvenc, bevált recept. Az idén én még a sárgabarack fajtáját is ráírtam a cimkére 🙂

Hasonló tartalmakért feliratkozhatsz hírlevelünkre, kattints ide:

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben