Kezdő sajtkészítőknek hoztam ezt a házi sajt receptet részletes leírással, mert szeretjük a házi ízeket, szeretjük tudni, mi miből készül és kerüljük a felesleges hozzávalókat. Fontos az egészséges és funkcionális élelmiszer, egyre több dolgot készítünk magunk és élvezzük a természetes ízeket, az önellátás örömét. Ki kisebb, ki nagyobb léptekkel halad előre és nagy valószínűséggel elérkezik a házi sajtkészítés ideje is egyszer 🙂
Tapasztalatom szerint ezzel a sajttal érdemes kezdeni a házi sajtkészítést, mert kicsike odafigyeléssel elronthatatlan és tuti sikerélményt okoz, ráadásul nem kell hozzá különösebb befektetés, sem oltó kultúra, ez az indiai paneer sajt.
Azon kívül, hogy nagyon finom, lehet kísérletezni az ízesítéssel, bár én először nem szoktam különösebben variálni, szeretem kipróbálni natúran is az új dolgokat, hogy megérezzem, milyen további fűszerezéssel lenne a család kedvére. Ennek a sajtnak az elkészítéséhez nem kell más csak valamilyen élelmiszerként fogyasztható sav, mint például valamilyen gyümölcsecet, citromsav, esetleg savanyú joghurt és minél zsírosabb tej, no meg só . Ha nem elérhető házi tej, amiből a legjobb a sajt, akkor is lehet próbálgatni a készítését, mivel bolti tejjel is működik, csak lehetőség szerint minél zsírosabbat válasszunk.
Ezt a sajtot nem kell érlelni és a legjobb benne, hogy hőálló (nem olvad), tehát még grillezni is lehet.
Hozzávalók
A tejsavó felhasználása: kovászos kenyérbe teheted a víz egy része helyett, levesek, főzelék savanyítására használhatod, turmixot turbózhatsz vele, mivel kiváló fehérje, de magában fogyasztva is nagyszerű frissítő ital. További jó ötletindítókat olvashattok a tejsavó felhasználására ide kattintva.
A paneer sajt fogyasztása: isteni finom szeletelve snack-nek vagy szendvicsbe, de lehet vele főzni, kiváló salátába, indiai curry-s ételekbe, feltétnek, de még grillezni is.
Ha szeretnél e-mailben értesítést kapni hasonló bogbejegyzéseinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Van már néhány videónk is, ha jobban szereted a közösségi médiát, lájkolhatod a Facebook és Instagramon oldalunkat is, ott is értesülhetsz friss bejegyzéseinkről.