Hányszor használhatom újra a fedőket befőzéshez? | Kifőzöm.hu

Hányszor használhatom újra a fedőket befőzéshez?

Fermentáló eszközök a Kifőzöm webshopban, kétféle biztonságos megoldás
2019.06.06.
Így készítsünk adalék- és tartósítószer-mentes, télire is elálló paradicsomszószt olaszosan
2019.08.02.

Hányszor használhatom újra a fedőket befőzéshez?

Sokszor előjön a kérdés, hogy ha már egyszer befőzésre, hőkezeléssel használtunk egy fedőt, akkor szabad-e újrahasználni.

A válasz: nem, hőkezelésre semmiféleképpen sem, ha tuti egészséges befőtteket szeretnénk, a fedőket (másnéven a lapkákat vagy befőttes üveg tetőket), nem biztonságos újra felhasználni hőkezelésre, befőzésre!

Az egyik ok az, hogy amikor kinyitunk egy erősen vákuumzárt fedőt, az biztosan sérül és többé már nem fog légmentesen zárni. Ráadásul a legtöbb fedő egy speciális tömítő anyaggal is be van vonva, ami a gyártó ajánlása alapján egy hőkezelésre alkalmas, többször már nem elvárható, hogy jól zárjon az üvegre és kialakítsa a tökéletes vákuumot. Sajnos nem ajánlott évről-évre újrahasználni a fedőket, lapkákat, nem számít, mennyire csábító lehet néhány forint megtakarítás. Az a kisebb gond, ha levegőt kap a befőzött kincsünk, mivel annak penészesedés formájában jól látható jele van. A penészes ételt szigorúan tilos elfogyasztani, ki kell dobni, a betegséget okozó gombafonalak láthatatlanok és behálózhatják az egész üveget, nem csak a felszínen vannak.
Nagyobb gond a szemmel nem látható betegséget okozó mikróbák elszaporodása. Ezek az egészséges embernek nem biztos, hogy okoznak érezhető gondot, de egy gyengébb szervezetnek, gyermeknek, idősnek, betegnek ételmérgezést okozhatnak. Az ételmérgezés lehet hasmenés, enyhe rosszullét is, nem csak a hírhedt botulizmus tartozik ide. Az egészség veszélyeztetése egyszerűen nem éri meg azt a kockázatot, amit a fedelek újrafelhasználásával spórolhatunk meg.

A jó hír viszont, ha hőkezelésre nem is, de másra a már használt fedők és lapkák még felhasználhatóak.

A régi fedőket használhatjuk üvegek lezárására, ha hűtőben, fagyasztóban tároljuk, esetleg a kamrában száraz áru lezárására. Mindaddig lehet használni, amíg nem rozsdásodik. A minőség hosszabb megőrzése érdekében kézzel mosogassuk a fedőket, ne tegyük mosogatógépbe.
A fedők végső soron kézműveskedésre használhatóak! 🙂 Néhány ötlet a Pinteresten is található, az én kedvencem a hűtőmágnes és a varrókészlet.

Megnézem a fedőket.

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben