Kétféle fermentáló fedő megoldás érhető el a webshopban. Mindkettőről elmondható, hogy légmentesen zár, a fermentáció során keletkező szén-dioxid a légzáró szelepen keresztül távozik az üvegből anélkül, hogy oxigén áramlana befelé, így a fedő a fermentációhoz szükséges légmentes környezetet biztosítja. A nyomást nem kell kontrollálni, sziszegtetni, nem csurog ki értékes lé, nem lesz büdi és robbanni sem fog az üveg tartalma nyitáskor. A tejsavbacik önállóan végzik a dolgukat, magukra hagyhatod az üvegeket, elmehetsz hosszú hétvégére, nyaralni, mire visszajössz a probiotikumokkal teli finom savanyúság vár.
Fermentáló eszközök ««« a webáruházban.
Előnyök:
Fontos tudnivaló:
Teljesen jó, az oxigént nem engedi be az üvegbe, viszont a keletkező szén-dioxid sem tud magától távozni, a nyomás egyre nagyobb lesz a fedővel lezárt üveg belsejében, így egyszer csak utat tör magának az üveg tartalma :). Ezt lehet megelőzni egy kis törődéssel, naponta ki kell engedni az üvegből a gázokat, illatozni, figyelgetni a készülő savanyúságot, feltörölni a csurgalékot, pótolni a levet.
EGYSZERŰ ÉS NAGYSZERŰ HASZNÁLAT – a szilikon fedő szelepe lehetővé teszi a keletkező gázok egyirányú áramlását, a fermentáció során keletkező szén-dioxid akadálymentesen távozik az üvegből biztosítva az anaerob körülményeket az üveg belsejében.
BIZTONSÁGOS – rozsdamentes, BPA-mentes, ftalát mentes, élelmiszerbiztos szilikon.
TARTÓS – gazdaságos megoldás sok éven át.
HELYTAKARÉKOS – nem foglal sok helyet, bár nagy valószínűséggel úgyis folyamatosan használatban lesz.
A vízmentes légzáró dugó (kotyogó) és a reCAP POUR Mason jar fedő felhasználatával a fermentáció során a szén-dioxid a vízmentes légzáró szelepen keresztül szabadul fel, nem kell kontrollálni a nyomást és nincs több rozsdás fedő sem. Amikor a fermentáció megtörténik, csak a dugót kell kivenni, a reCAP POUR Mason jar fedő lezárva további tároló tetőként, kiöntőként funkcionál, a fermentáló dugó pedig a következő adag fermentáláshoz újrahasználható.
A leszorító is legyen élelmiszerbiztos, savnak ellenálló. A feladat az, hogy mindent, a zöldséget, gyűmölcsöt, fűszereket a sós lé vagy brine alatt tartsunk, amennyiben mégis felszínre törnek, könnyen megtelepedhetnek rajtuk az egészségre ártalmas penész gombák. Jó megoldás lehet a zöldség maga, mint a répa vagy üvegpohár, illetve a direkt erre a célra tervezett, az üvegekbe tökéletesen illeszkedő üveg leszorító.
A Masontops leszorító a kialakított fogókával könnyen belehelyezhető az üvegbe és ki is vehető.
BIZTONSÁGOS – élelmiszerbiztos, ólom mentes, nem porózus.
Tudástár, receptek, szakmai segítség a Fermentor Blogon, az egyik legjobb, akitől, akivel tanulni lehet, meleg szívvel ajánlom!