Így készítsünk adalék- és tartósítószer-mentes, télire is elálló paradicsomszószt olaszosan | Kifőzöm.hu

Így készítsünk adalék- és tartósítószer-mentes, télire is elálló paradicsomszószt olaszosan

Hányszor használhatom újra a fedőket befőzéshez?
2019.07.10.
befőzés
Így őrizd meg az eper ízét, frissességét
2020.04.17.

Így készítsünk adalék- és tartósítószer-mentes, télire is elálló paradicsomszószt olaszosan

Lassan itt a kerti paradicsom dömpingje, én már néhány szemet szedtem kóstolónak és alig bírom kivárni azt a mennyiséget, amit már nem tudunk egyik napról a másikra elfogyasztani, ilyenkor indul a befőzés és savanyítás.

Jó paradicsom szószból sose elég , mennyei és gyors vacsora készíthető belőle, hálásak leszünk szezonon kívül, ha van a kamra polcán saját készítésű szósz. Előnye: olcsó, könnyen elkészíthető, tartósítószer-, adalékmentes, akár hozzáadottcukor-mentes is, olyan, ahogy Te szereted, és még hulladékot sem termel a boltihoz képest.

A minap találtam egy tuti videót, ha paradicsom, akkor fergeteges olasz :), magával ragadó és végtelenül inspiráló. Ezeken kívül azért is érdemes megnézni, mivel az elején van egy szuper paradicsom szósz alaprecept, a második felében pedig egy majdnem tökéletes befőzési útmutató, ami annnyira egyértelmű és egyszerű, hogy segítségével a kezdők is belevághatnak a házi befőzésbe. Egyetlen tévedés van benne, hogy nem szabad a pasztőrözés végén a vízben hagyni kihűlni a konzerveket, bővebb magyarázat lent.

A recept – salsa pomodoro fresco

 • friss paradicsom (pomodoro fresco), 3 kg
 • egy kisebb hagyma vékonyra szeletelve
 • só, ízlés szerint
 • friss bazsalikom
 • teáskanálnyi cukor ízfokozóként, elhagyható
 • 2 gerezd fokhagyma
 • olivaolaj

Tartósítás tartósítószer nélkül lépésről-lépésre:

 1. Mosás szódabikarbónás vízben. A szóda a vízben lúgosan hidrolizál, s a lúgok jól tisztítják a zsíros és más szerves szennyeződéseket, így a növényvédő szereket. Ha tuti biztos, hogy vegyszermentes a paradicsomunk, akkor elegendő csak vízzel átmosni.
 2. Szeletelés
 3. Főzés
 4. Passzírozás
 5. Üvegekbe töltés Ha befőző tölcsért használsz a töltéshez, akkor nem lesz mancsos az üveg szája és a konyha sem :).
 6. Zárás fedővel. Zárás előtt győződj meg róla, hogy az üveg szája tiszta legyen, töröld le és csak utána tedd rá a fedőt (A fedő és az üveg közé szorult szósz akadályozza a légmentes zárást és könnyen penészesedésnek, romlásnak indulhat a szósz.)
 7. Hőkezelés, pasztőrözés Kihagyhatatlan lépés, ha szeretnénk, hogy tartós és biztonságos legyen a paradicsomkonzervünk. A paradicsom pH-ja bár savas, de közel van a semlegeshez, így fokozattan figyelni kell a hőkezelésére, annak érdekében, hogy a romlást és betegséget okozó mikróbák ne szaporodjanak el. A hőkezelés 100 oC körüli hőmérsékleten történjen lábasban vagy befőzőautomatában, a lényeg, hogy a víz teljes mértékben lepje el az üvegeket, a fedők is legyenek víz alatt, és addig tartson, amíg az üveg közepe is a hőkezelés hőmérsékletére melegszik, ezt néhány percig (3-4 perc) tartani kell. Itt kell megemlíteni, hogy a fejrefordítás nem biztonságos módszer, illetve nem tudni, hogy a fedő belső műanyag felülete tartalmaz-e BPA-t, ami hő hatására az élelmiszerbe juthat és teljesen tönkrevágjuk az addig egészséges, adalékmentes konzervünket… 🙁
 8. Visszahűtés. Mivel pasztőrözés során nem tudjuk elpusztítani az összes mikróbát, csak csökkenteni a számukat, így figyelni kell arra, hogy a szaporodásukra kedvező körülményeket (30-60 oC) mihamarabb megszüntessük: az üvegeket a hőkezelés után azonnal ki kell venni a meleg vízből és vissza kell hűteni a tárolási hőmérsékletre. (Ehhez a művelethez jól jön egy befőttes üveg csipesz, hogy véletlenül se forrázzuk le magunkat.)
 9. Vákuum ellenőrzése. Miután visszahűltek az üvegek a tárolási hőmérsékletre, kialakult az üvegben a vákuum. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy a fedő beszívódott, homorú lett és már nyomásra nem ad “pukk” hangot, míg előtte igen. Ha valamilyen oknál fogva nem alakult ki a vákuum, akkor ki kell cserélni a fedőt és újra kell kezdeni a hőkezelést, így megmenthető a szósz vagy hűtőben kell tárolni és néhány napon belül elfogyasztani.
 10. Tárolás Ajánlások alapján a konzervek 1 évig örzik meg minőségüket ezzel a módszerrel. Amennyiben Ball befőttes üveget és fedőt használsz, akkor a vákuum kialakulása után a tárolás idejére a gyűrűt le kell vanni, csak a lapka marad, a gyűrű pedig másik üveg zárásához újra használható, bővebben itt.
 11. Felbontás után Kizárólag hűtőszekrényben szabad tárolni a tartósítószer nélkül készítet finomságokat és néhány napon belül elfogyasztani, utána sajnos megindulnak a romlási folyamatok.
 12. Fogyasszátok egészséggel és zsebeljétek be a dícséreteket!

További infó a biztonságos befőzésről az alábbi helyeken:

Eszközök paradicsom befőzéséhez

 

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben