Paradicsom befőzésnél erre kell figyelni, hogy a következő szezonig elálljon | Kifőzöm.hu

Paradicsom befőzésnél erre kell figyelni, hogy a következő szezonig elálljon

befőttesüvegek
Befőttesüveg: válassz megbízható, minőségi terméket!
2020.06.08.
csemege uborka befőzése
Isteni csemege uborka recept és tartósítási útmutató. Savanyúság házilag, könnyen, gyorsan a család örömére.
2020.09.01.

Paradicsom befőzésnél erre kell figyelni, hogy a következő szezonig elálljon

Van néhány szem paradicsomod, szeretnéd kipróbálni a paradicsom befőzést, szeretnél saját készítésű paradicsomszószt, hámozott paradicsomot, esetleg lecsót? Olvass tovább, élelmiszerbiztonság szempontból avatlak be a paradicsom befőzés fontos tudnivalójába.

Meglepő, de a paradicsom pH-ja fajtától függően 4,6 körül van, savtartalma a gyümölcsökhöz képest alacsony!

Ahhoz hogy magában vagy lecsóként élelmiszerbiztonság szempontból is megfelelő legyen, elálljon 12 hónapig, ne csak ízre legyen tökéletes, a pH-t le kell vinni, savanyítani szükséges egy kicsit.

A tartósítás, befőzés során alapszabály, hogy a 4,6 pH alatti termékeket lehet pasztőrözéssel, azaz 100 oC körüli hőmérsékleten hőkezelni, ha nem használunk tartósítószert. Amennyiben magasabb a termék pH-ja, akkor komolyabb berendezésre van szükség, olyanra, ami 121 oC feletti hőmérsékleten tud hőkezelni.
Ilyen sajnos nem sok hazai háztartásban található, így azt tehetjük, hogy nem a hőmérsékletet emeljük, hanem egy kis citromsavval vagy aszkorbinsavval csökkentjük a pH-t.

Tapasztalatom szerint 8 l-nyi paradicsomszószhoz négy teáskanálnyi citromsav elegendő.

Ez a citromsav mennyiség az ízt nem befolyásolja számottevően (cukrot, édesítőt ízlés szerint lehet adagolni) viszont a biztonságos befőzést segíti azzal, hogy számottevően leviszi a termék pH-ját.

Tartósítás tartósítószer nélkül lépésről-lépésre:

 1. Mosás szódabikarbónás vízben. A szóda a vízben lúgosan hidrolizál, s a lúgok jól tisztítják a zsíros és más szerves szennyeződéseket, így a növényvédő szereket. Ha tuti biztos, hogy vegyszermentes a paradicsomunk, akkor elegendő csak vízzel átmosni.
 2. Szeletelés
 3. Főzés
 4. Üvegekbe töltés Ha befőző tölcsért használsz a töltéshez, akkor nem lesz mancsos az üveg szája és a konyha sem :).
 5. Zárás fedővel. Zárás előtt győződj meg róla, hogy az üveg szája tiszta legyen, töröld le és csak utána tedd rá a fedőt (A fedő és az üveg közé szorult szósz akadályozza a légmentes zárást és könnyen penészesedésnek, romlásnak indulhat a szósz.)
 6. Hőkezelés, pasztőrözés Kihagyhatatlan lépés, ha szeretnénk, hogy tartós és biztonságos legyen a paradicsomkonzervünk. A paradicsom pH-ja bár savas, de nem eléggé, így fokozattan figyelni kell a hőkezelésére, annak érdekében, hogy a romlást és betegséget okozó mikrobák ne szaporodjanak el. A hőkezelés 100 oC körüli hőmérsékleten történjen lábasban vagy befőzőautomatában, a lényeg, hogy a víz teljes mértékben lepje el az üvegeket, a fedők is legyenek víz alatt, és addig tartson, amíg az üveg közepe is a hőkezelés hőmérsékletére melegszik, ezt néhány percig (3-4 perc) tartani kell. Itt kell megemlíteni, hogy a fejrefordítás nem biztonságos módszer, illetve nem tudni, hogy a fedő belső műanyag felülete tartalmaz-e BPA-t, ami hő hatására az élelmiszerbe juthat és teljesen tönkrevágjuk az addig egészséges, adalékmentes konzervünket… 🙁
 7. Visszahűtés. Mivel pasztőrözés során nem tudjuk elpusztítani az összes mikrobát, csak csökkenteni a számukat, így figyelni kell arra, hogy a szaporodásukra kedvező körülményeket (30-60 oC) mihamarabb megszüntessük: az üvegeket a hőkezelés után azonnal ki kell venni a meleg vízből és vissza kell hűteni a tárolási hőmérsékletre. (Ehhez a művelethez jól jön egy befőttes üveg csipesz, hogy véletlenül se forrázzuk le magunkat.)
 8. Vákuum ellenőrzése miután visszahűltek az üvegek a tárolási hőmérsékletre, kialakult az üvegben a vákuum. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy a fedő beszívódott, homorú lett és már nyomásra nem ad “pukk” hangot, míg előtte igen. Ha valamilyen oknál fogva nem alakult ki a vákuum, akkor ki kell cserélni a fedőt és újra kell kezdeni a hőkezelést, így megmenthető a szósz vagy hűtőben kell tárolni és néhány napon belül elfogyasztani.
 9. Tárolás Ajánlások alapján a konzervek 1 évig örzik meg minőségüket ezzel a módszerrel. Amennyiben Ball befőttes üveget és fedőt használsz, akkor a vákuum kialakulása után a tárolás idejére a gyűrűt le kell venni, csak a lapka marad, a gyűrű pedig másik üveg zárásához újra használható.
 10. Felbontás után Kizárólag hűtőszekrényben szabad tárolni és néhány napon belül elfogyasztani, utána sajnos megindulnak a romlási folyamatok.
 11. Fogyasszátok egészséggel és zsebeljétek be a dícséreteket!

Tényleg új fedő kell minden befőzéshez???

A fedőkről, azok használatáról, hogy kell-e új vagy sem, mire kell figyelni, hogyan tudod a vákuumot ellenőrizni, egy korábbi bejegyzésben olvashatsz ide kattintva.

Paradicsomból sose elég , mennyei és gyors vacsora készíthető belőle, hálásak leszünk szezonon kívül, ha van a kamra polcán saját készítésű paradicsomkonzerv a nyárról. Előnye: olcsó, könnyen elkészíthető, tartósítószer-, adalékmentes, akár hozzáadottcukor-mentes is, olyan, ahogy Te szereted, és még hulladékot sem termel a boltihoz képest.

További infó a biztonságos befőzésről az alábbi helyeken:

Eszközök paradicsom befőzéséhez

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben