Igen, a Ball befőttes üvegek teteje 2 részből áll: gyűrűből és lapkából. A fém bevonatú gyűrű, ami nem érintkezik az élelmiszerrel, többször használatos, annak az a funkciója, hogy befőzés során a vákuum kialakulásáig a lapkát az üveghez rögzítse. Befőzés végeztével, amikor kialakult a vákuum, a gyűrűt leveheted és újrahasználhatod a következő adagra. A vákuum kialakulását könnyen ellenőrizheted a Ball lapkákon, mivel a felülete úgy van kialakítva, hogy vákuum hatására tapinthatóan homorú legyen.
A lapkák viszont egyszer használatosak, mivel felnyitáskor, az addig légmentesen záró tömítés sérül. Egyébként a hagyományos csavaros lapkákat is csak egyszer illik használni, azok is sérülnek felnyitáskor, eldeformálódnak, nem tudják a tökéletes zárást biztosítani miután felfeszegettük őket, hogy hozzájussunk végre a finomsághoz. Tehát ajánlatos minden befőzéshez új lapkát használni!
A Ball lapkákat BPA mentes bevonattal látták el, ez különösen azoknak fontos, akik a befőzés végén az üveget a forró termékkel fejre állítják. Na, így simán bejut a nem BPA mentes fedőkből a Biszfenol A a finom házi lekvárunkba… Egyébként miért is állítják sokan fejre a lekvárt a hatékony forró vízfürdős pasztőrözés helyett????