Házi tészta készítés, 5 különböző receptet teszteltünk | Kifőzöm.hu

Házi tészta készítés, 5 különböző receptet teszteltünk

Mángold tartósítása télire, fagyasztás
Mángold tartósítása télire, fagyasztás
2022.09.26.
Fermentáló eszközök
Fermentált ételekkel a hosszú életért, fermentált jóság receptek
2023.02.10.

Házi tészta készítés, 5 különböző receptet teszteltünk

Házi tészta készítésre sokféle receptet lehet olvasni, kíváncsi voltam a különbségekre, ki akartam kísérletezni a számomra legmegfelelőbbet, amit bármikor gyorsan, frissen elkészíthetek. Ezért rászántam egy napot és 5 különböző receptet próbáltam, különböző típusú lisztekkel és arányokkal. Tartsatok velem!

Számomra a fenntarthatóság egyik alapvetése az élelmiszer önellátás: a képesség élelmiszereink megtermelésére, elkészítésére és tartósítására, a fenntartható konyha pedig a hasznos és tartós konyhai eszközökről és jórészt a házilag készített ételekről szól, így a házilag készített tésztáról is.

Nem utolsó szempont az ár sem mostanában, az ipari tészta ára többszöröse a házinak, ráadásul a házi tészta fogyasztásával jóval kisebb az ökológiai lábnyomunk és még túl sok erőfeszítésből sem tart elkészíteni, csak egy kis előregondolásra, tudatosságra van szükség.

Házi tészta

Széles metélt ára üzletbenházi széles metélt durum lisztbőlházi szélesmetélt tojással
1.920 – 4.800 Ft/kg820-1.100 Ft/kg1.300 Ft/kg
adaok: árgép, 2023. január 12.

Sajnos nem örököltem tudást, így félve kezdtem neki, bátorításként segítséget kértem, kedvenc nagynéninket hívtam, hogy tartsunk egy tésztás napot, próbáljunk ki többféle tésztát.
Minden adott itthon a tészta készítéshez: liszt van, tojást is kaptunk, vettem durum lisztet is, mert szerettem volna a tojásmentes tésztát is kipróbálni.
Izgalmas volt, nagynéni hozta a saját receptjét, amit örökölt, ahogy a szülői házban mindig is készítették, én meg azokat, amelyekkel találkozni szoktam, így mindkettőnknek volt újdonság, új tapasztalat.

Kipróbáltuk, teszteltük az alábbi 5 verziót:

  1. Családi recept, azaz 500 g liszt, 4 db nagy tojás + annyi víz, amennyit felvesz
  2. A Marcato alap receptje, azaz 500 g búzarétesliszt + 5 db tojás, a tojás 251 g volt, így nem adagoltunk a tésztához több vizet
  3. Durum liszt csak vízzel, azaz 500 g durum liszt + 250 g kézmeleg víz
  4. Durum liszt csak tojással, azaz 400 g durumliszt + 200 g tojás (1 nagy és 4 kicsi)
  5. Rétes- és finomliszt keveréke egyenlő arányban tojással, azaz 250 g búzafinomliszt + 250 g búzarétesliszt + 250 g tojás (6 db kicsi tojás)

Tésztakészítés általános szabálya

Hozzávalók

  • 1 rész liszt: 500 g
  • fele annyi nedves rész: 250 g tojás és/vagy víz
  • só tilos, azt a főzővízbe teszünk

Gyúrás

  • Összegyúrjuk, a tésztát, a neve is gyúrt tészta, nem morzsoljuk, mint a linzert, hanem összenyomjuk gyúrás közben.
  • Kemény munka, jó munka, de felesleges robotgépet használni, gyorsan megvan, a robpotgép előkészítése, mosogatása és elpakolása több idő.
  • Ha jól összegyúrtuk a tésztát, alig kell mosogatni, a kezünk se marad morcsos, nem ragad a tészta, szépen összeáll..

Tapasztalat

  • Kicsivel több energia friss tésztát készíteni, mint nokedlit, viszont kevesebb idő és pénz, mint üzletben vásárolni. Higgyétek el, nem is olyan nagy ügy, próbáljátok meg!

Házi tészta készítése géppel és gép nélkül

Szükséges idő: 30 perc.

  1. Melegítsük fel a tejet 92°C-ra

    Talán ez a folyamat legidőigényesebb része, mivel alacsony lángon érdemes felmelegíteni a tejet, közben kavargatni, hogy véletlenül se égjen le.

  2. Tejoltó sav hozzáadása a tejhez

    A sav hozzáadásával választjuk szét az alvadékot a tejsavótól, finoman összekeverjük a hozzávalókat.Erősebb és több sav hozzáadásával tömöttebb és kisebb szemcséjű alvadékot kapunk, kevesebbel pedig levegősebb, nagyobb szemcséjűt.

  3. Pihentetés

    Körülbelül 30 percig hagyjuk a beoltott tejet a lábasban pihenni.

  4. Szűrés

    Apró lyukú szűrőn leszűrjük az alvadékot. Érdemes erre a műveletre finom szűrőt használni és a fehérjében gazdag savót is felfogni későbbi felhasználásra.

  5. Sózás, ízesítés

    A lecsepegett alvadékból kinyomkodjuk a maradék savót, sózzuk, fűszerezzük

  6. Formázás, préselés

    A friss sajtot sajtkendőbe és a kívánt formába tesszük és préseljük.

  7. Hűtve tároljuk, néhány napon belül fogyasszuk el

    A kihűlt sajtot hűtőbe tesszük (5 °C) még mindig préselve minimum 3-4 órára, de jobb egy teljes napra, s csak utána szeleteljük.

Tapasztalataink a családi receptről (BL55 liszt + tojás + víz)

  • A tésztát erősen kellett gyúrni, hogy összeálljon, nem lett teljesen sima, márványos tapintású volt.
  • Nyújtani, vágni könnyű volt, nem kellett lisztezni, mivel nem tapadt.
  • Kiszárítva kicsit megfakult, megszürkült a tészta.

Tapasztalataink a Marcato alap receptről (500 g búzarétesliszt + 5 db tojás)

  • A tészta hamar összeállt, nem kellett nagy erőt kifejteni, könnyű volt vele dolgozni.
  • Jól nyújtható, vágható.
  • Szép sárga tészta lett, de tudjuk, hogy a színt a tojás sárgájának a színe befolyásolja, a miénk szép sárgájú házi tojás volt. Jó tudni, mindegyik tojás ugyanolyan jó, a tojás színe a tyúk takarmányozásán, a takarmányhoz adott színezéken múlik.
  • Imádtuk ezt a tésztát, bevált!

Tapasztalataink a durumliszttel készített tésztáról (500 g durum liszt + 250 g kézmeleg víz)

  • A tészta a lisztet kívülről nehezebben vette fel, a tészta közepébe helyezve viszont már szépen összeállt és kifejezetten könnyen gyúrható volt. Puha, jó tapintású tészta lett. Fontos megjegyezni, hogy a gyúrás végéra a kezem teljesen tiszta lett, nem maradt rajta tészta.
  • Nyújtani is könnyű volt, nem kellett lisztezni sem.
  • Hamar szikkadt, gyorsabban, mint az előző tészták. Ezt a tésztát a gyors száradása miatt én nem javaslom formázni, inkább metéltnek, spagettinek való szerintem.

Miért választottam durum lisztet?

  • Az egyik legfontosabb indokom, hogy tojás nem mindig van itthon, így szerettem volna tojás mentes tésztát is készíteni és ez az a liszt fajta, ami akár tojás hozzáadása nélkül, csupán csak vízzel összedolgozva is működik tésztaként.
  • Továbbá búzafinomliszthez képest több rostot tartalmaz, alacsonyabb a glikémiás indexe is. A durumtészta fogyasztása után vércukorszintünk lassabban emelkedik, később éhezünk meg.
  • A durum liszt fehérjetartalma is magasabb, mint a finomliszté, úgyhogy ez a tény is mellette szól.
  • Ami jó még benne, hogy szemcsésebb szerkezetű, durvább liszt, ami kiválóan alkalmassá teszi arra, hogy a szószok könnyebben megtapadjanak a kifőtt tészta szemcséi között, ezzel is növelve a tésztaétel élvezeti értékét.

Tapasztalataink a durumliszttel készített tésztáról tojással (400 g durum liszt + 200 g tojás)

  • A legmunkásabb tészta… Nehezen állt össze, kemény volt, így nehezen volt gyúrható, bár a lisztet szép folyamatosan vette fel.
  • Ezzel dolgoztunk időben a legtöbbet.
  • Ami előnye volt, hogy nem kellett lisztezni, nem ragadt egyáltalán.
  • Felejtős, nem fogunk ezzel a típussal dolgozni.

Tapasztalataink a rétes- és finomliszt keveréke egyenlő arányban tojással, azaz 250 g búzafinomliszt + 250 g búzarétesliszt + 250 g tojás

  • Ez a tészta is kemény, nehéz gyúrni.
  • Hosszú idő alatt viszont szépen összeáll, jó tapintású selymes lesz.
  • A kezünk egyáltalán nem maradt morcsos utána, meg se kellett volna mosni.

Összegzés

Mivel azt a tésztát kerestem, amivel könnyen, gyorsan lehet boldogulni, ami alkalmas arra, hogy egy gyors tészta ételt készítsek, így a 4. és 5. változatot kizárom. A kedvencem a durum liszt vízzel, jó ezzel a recepttel dolgozni, ráadásul a darum búza táplálkozási szempontból is jobb, mint az őszi búza, ez a nyerő!
Ha pedig van tojásom, ráadásul szép sárgájú, és a tészta színe is számít, akkor a Marcato alapreceptet fogom használni.

Házi tészta készítés

Tésztakészítés eszközei

Ha szeretnél e-mailben értesítést kapni hasonló bogbejegyzéseinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Van már néhány videónk is, ha jobban szereted a közösségi médiát, lájkolhatod a Facebook és Instagramon oldalunkat is, ott is értesülhetsz friss bejegyzéseinkről.

Korábbi blog bejegyzéseink témák szerint:

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben