Sok-sok fermentált recept gyűlt össze a a Kor Kontroll Társaság receptversenyén, mind-mind finomság és jóság is egyben.
A receptverseny célja az volt, hogy segítséget nyújtsanak az egészség megőrzésében, hisznek benne, hogy mindenki számára fontos a fermentált ételek fogyasztása, de azok számára mindenképpen, akiknek a bélflórája meggyengült. A fermentáció segítségével ugyanis mérséklődik a puffasztó élelmiszerek kellemetlen hatása, vitaminok és enzimek táródnak fel, lebomlanak a hízlaló szénhidrátok és a környezetből származó méreganyagok egy része, ráadásul nő a probiotikumok, vagyis a jó baktériumok száma.
Ösztönözni szeretnének Bennünket, bátorítani, támogatást adni az összegyűlt egyszerű, de nagyszerű receptekkel és élettörténetekkel, hogy mindig van sokkal egészségesebb, gyógyító konyhaművészet, amivel a hétköznapi étkezéseket különleges, karakteres ízekkel egészíthetjük ki.
A nyertes recepteket megtalálhatjátok a Kor Kontroll Társaság és a Van egy jó receptje? Facebook oldalon. Érdemes böngészni.
Én 3 receptet küldtem, az egyik nagy meglepetésemre díjazott lett, a főzés nélküli gazpacho leves fermentált paradicsommal.
Azért lepett meg, mert szerintem semmi különleges, bár ettől nagyszerű és a Kor Kontroll Társaság profiljába is illeszkedik, csakis jóság vannak benne, semmi megterhelő, semmi adalék.
A nyár egyik frissítő finom zöldséges levese a gazpacho, ami nem más, mint nyers zöldségek (uborka, paprika, hagyma, fokhagyma és sok paradicsom) és száraz kenyér összeturmixolva, balzsamecettel savanyítva és fűszerezve.
Az én verzióm nem csak finom és frissítő, hanem a zöldségek által prebiotikus, a fermentált paradicsomtól probiotikus, nem tartalmaz semmiféle ízfokozót, állományjavítót, adalékanyagot, csakis természetes hozzávalókat. Nem terheli meg a hasat, nincs kaja kóma, az elkészítése is szinte csak egy pillanat. Ja, ráadásul maradékmentős, zerowaste recept.
Szükséges idő: 10 perc.
Elkészítés módja
Ebben lesznek a jó bacik, a finom ízek és a leves savasságát is ez adja majd
fokhagyma, (lila)hagyma, cukkini, uborka, friss paradicsom, saláta, bármi, amit egy ilyen zöldséges levesbe el tudunk képzelni, bár a kevesebb néha több
Ez fogja sűríteni a levest, az sem baj, ha szikkadt, sőt!
Frissen kifőzött tészta (a házi a legjobb), egy kis olíva olaj, fermentált paradicsom és bazsalikom, szintén finom, gyors és egészséges egytálétel, próbáljátok ki 😊
Ha szeretnél e-mailben értesítést kapni hasonló bogbejegyzéseinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Van már néhány videónk is, ha jobban szereted a közösségi médiát, lájkolhatod a Facebook és Instagramon oldalunkat is, ott is értesülhetsz friss bejegyzéseinkről.