Fermentált ételekkel a hosszú életért, fermentált jóság receptek | Kifőzöm.hu

Fermentált ételekkel a hosszú életért, fermentált jóság receptek

Házi tészta készítés, 5 különböző receptet teszteltünk
2023.02.01.
Kovászmentő gyors lepénykenyér recept
Kovászmentő gyors lepénykenyér recept
2023.03.09.

Fermentált ételekkel a hosszú életért, fermentált jóság receptek

Sok-sok fermentált recept gyűlt össze a a Kor Kontroll Társaság receptversenyén, mind-mind finomság és jóság is egyben.

A receptverseny célja az volt, hogy segítséget nyújtsanak az egészség megőrzésében, hisznek benne, hogy mindenki számára fontos a fermentált ételek fogyasztása, de azok számára mindenképpen, akiknek a bélflórája meggyengült. A fermentáció segítségével ugyanis mérséklődik a puffasztó élelmiszerek kellemetlen hatása, vitaminok és enzimek táródnak fel, lebomlanak a hízlaló szénhidrátok és a környezetből származó méreganyagok egy része, ráadásul nő a probiotikumok, vagyis a jó baktériumok száma.
Ösztönözni szeretnének Bennünket, bátorítani, támogatást adni az összegyűlt egyszerű, de nagyszerű receptekkel és élettörténetekkel, hogy mindig van sokkal egészségesebb, gyógyító konyhaművészet, amivel a hétköznapi étkezéseket különleges, karakteres ízekkel egészíthetjük ki.

A nyertes és díjazott fermentált receptek

A nyertes recepteket megtalálhatjátok a Kor Kontroll Társaság és a Van egy jó receptje? Facebook oldalon. Érdemes böngészni.
Én 3 receptet küldtem, az egyik nagy meglepetésemre díjazott lett, a főzés nélküli gazpacho leves fermentált paradicsommal.
Azért lepett meg, mert szerintem semmi különleges, bár ettől nagyszerű és a Kor Kontroll Társaság profiljába is illeszkedik, csakis jóság vannak benne, semmi megterhelő, semmi adalék.

Recept: főzés nélküli gazpacho leves fermentált paradicsomból

A nyár egyik frissítő finom zöldséges levese a gazpacho, ami nem más, mint nyers zöldségek (uborka, paprika, hagyma, fokhagyma és sok paradicsom) és száraz kenyér összeturmixolva, balzsamecettel savanyítva és fűszerezve.
Az én verzióm nem csak finom és frissítő, hanem a zöldségek által prebiotikus, a fermentált paradicsomtól probiotikus, nem tartalmaz semmiféle ízfokozót, állományjavítót, adalékanyagot, csakis természetes hozzávalókat. Nem terheli meg a hasat, nincs kaja kóma, az elkészítése is szinte csak egy pillanat. Ja, ráadásul maradékmentős, zerowaste recept.

Szükséges idő: 10 perc.

Elkészítés módja

  1. Vegyük elő a fermentált paradicsomot

    Ebben lesznek a jó bacik, a finom ízek és a leves savasságát is ez adja majd

  2. Keressünk minél több friss zöldséget otthon

    fokhagyma, (lila)hagyma, cukkini, uborka, friss paradicsom, saláta, bármi, amit egy ilyen zöldséges levesbe el tudunk képzelni, bár a kevesebb néha több

  3. Jó, ha van egy kis (kovászos)kenyér

    Ez fogja sűríteni a levest, az sem baj, ha szikkadt, sőt!

  4. A hozzávalókat jó alaposan turmixoljuk össze

  5. Fűszerezzük sóval, borssal, adjunk hozzá friss bazsalikomot is, ha van

  6. Hűtve fogyasszuk 🙂

Még egy extra gyors ebéd vagy vacsora tipp fermentált paradicsommal

Fermentált paradicsom recept

Frissen kifőzött tészta (a házi a legjobb), egy kis olíva olaj, fermentált paradicsom és bazsalikom, szintén finom, gyors és egészséges egytálétel, próbáljátok ki 😊  

Ha szeretnél e-mailben értesítést kapni hasonló bogbejegyzéseinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Van már néhány videónk is, ha jobban szereted a közösségi médiát, lájkolhatod a Facebook és Instagramon oldalunkat is, ott is értesülhetsz friss bejegyzéseinkről.

Benézek a webshopba!

Korábbi blog bejegyzéseink témák szerint:

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben