A kovász frissítéséből maradt kovász megmentésére szuper lepénykenyeret lehet készíteni. Nagy előnye, hogy az érett kovász savassága a lepénykenyéren nem érződik, gyorsan elkészíthető és imádja a család, ráadásul még ki sem kell dobni a kovászt.
Miért kellene kidobni a kovászt? Én, aki 2 naponta sütök kovászos kenyeret, nem hűtőben, hanem pulton tárolom és naponta 2x etetem a kovászunkat. Ezzel a módszerrel sajnos keletkezik minden nap egy kis “kidobandó” kovász, amit mégsem dobok ki, hanem félreteszem a hűtőbe kovászmentő receptekhez, mint ez is. Ezt az összegyűjtött kovászt soha nem használom kenyér készítésre, mert nemcsak, hogy nem elég erős, de savanyú íze, illata a kenyéren is érződne.
Szükséges idő: 10 perc.
Elkészítés módja
Ebből ne süss kenyeret, nem lesz fincsi, maradékmentős receptekhez használd.
Az összegyűjtött kovászhoz adj lisztet, amennyit felvesz, sót és esetleg egy teáskanálnyi olíva olajat. A tésztát jól gyúrd össze, kézzel is könnyen megy, nem kell gépet elővenni hozzá. A tészta ne legyen ragadós, de túl kemény se, akkor jó, ha kellemes a tapintása, élmény gyúrni.
A tésztát vágd több darabra, gömbölyítsd. Nem szükséges pihentetni, de jót tesz neki. Ha sok gombócod lett, későbbi felhasználásra le is fagyaszthatod.
Nyújtsd ki a tésztát, ha lehet szép kerekre. Jó, ha van valaki, aki beszáll itt a folyamatba, mert hamarabb megsül a lepény, mint ahogy a következőt kinyújtanád, többen jobban megy.
Előmelegített száraz serpenyőben süsd, magas hőfokon, így hirtelen sül és nem szárad ki.
Ha túl hamar elkészültünk, akkor fogyasztásig mindenképpen fedjük le, tegyük zárható edénybe, hogy ne száradjon ki.
Iszonyú fontosnak tartom, hogy figyeljünk környezetünkre, vigyázzunk a megtermelt javakra, ne dobjuk ki, azt ami még használható, törekedjünk az élelmiszerhulladék csökkentésére. Érdekes tapasztalat a NÉBIH és a Maradék nélkül felmérésében részt venni vagy akár a minden évben megjelenő háztartási élelmiszerhulladék felmérés eredményét olvasni. A felmérésben már 2 alkalommal is részt vett a családunk és azt tapasztalom, hogy mindannyiunk tudatosságát és kreativitását növeli az élelmiszerhulladék csökkentésre történő odafigyelés. A felmérők tudatosságra ösztönző támogató listát is készítettek a tapasztalatok alapján, olvassatok bele, használjátok!
Ha szeretnél e-mailben értesítést kapni hasonló bogbejegyzéseinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Van már néhány videónk is, ha jobban szereted a közösségi médiát, lájkolhatod a Facebook és Instagramon oldalunkat is, ott is értesülhetsz friss bejegyzéseinkről.