Kovászmentő gyors lepénykenyér recept | Kifőzöm.hu

Kovászmentő gyors lepénykenyér recept

Fermentáló eszközök
Fermentált ételekkel a hosszú életért, fermentált jóság receptek
2023.02.10.
Házi paneer sajt készítés recepttel
Házi sajt készítés recepttel, könnyű, gyors és tuti siker
2023.04.24.

Kovászmentő gyors lepénykenyér recept

A kovász frissítéséből maradt kovász megmentésére szuper lepénykenyeret lehet készíteni. Nagy előnye, hogy az érett kovász savassága a lepénykenyéren nem érződik, gyorsan elkészíthető és imádja a család, ráadásul még ki sem kell dobni a kovászt.

Miért kellene kidobni a kovászt? Én, aki 2 naponta sütök kovászos kenyeret, nem hűtőben, hanem pulton tárolom és naponta 2x etetem a kovászunkat. Ezzel a módszerrel sajnos keletkezik minden nap egy kis “kidobandó” kovász, amit mégsem dobok ki, hanem félreteszem a hűtőbe kovászmentő receptekhez, mint ez is. Ezt az összegyűjtött kovászt soha nem használom kenyér készítésre, mert nemcsak, hogy nem elég erős, de savanyú íze, illata a kenyéren is érződne.

Készíts lepénykenyeret

  • mert valami gyorsat,
  • valami könnyűt szeretnél,
  • mert szeretitek,
  • ha hirtelen éhes vendégek állítottak be,
  • mert nem akarsz maszatolni, de valami házit szeretnél készíteni,
  • mert fel akarod használni a kidobandó kovászt, fontos számodra az élelmiszerhulladék csökkentése.

Recept: kovászmentő gyors lepénykenyér

Szükséges idő: 10 perc.

Elkészítés módja

  1. A frissítések során a kidobandó kovászt egy üvegben gyűjtsd össze és lefedve hűtőben tárold felhasználásig

    Ebből ne süss kenyeret, nem lesz fincsi, maradékmentős receptekhez használd.

  2. Gyúrd meg a lepénykenyér tésztáját

    Az összegyűjtött kovászhoz adj lisztet, amennyit felvesz, sót és esetleg egy teáskanálnyi olíva olajat. A tésztát jól gyúrd össze, kézzel is könnyen megy, nem kell gépet elővenni hozzá. A tészta ne legyen ragadós, de túl kemény se, akkor jó, ha kellemes a tapintása, élmény gyúrni.

  3. A teljes mennyiséget vágd 1-1 adagnyi méretre

    A tésztát vágd több darabra, gömbölyítsd. Nem szükséges pihentetni, de jót tesz neki. Ha sok gombócod lett, későbbi felhasználásra le is fagyaszthatod.

  4. Nyújtsd ki a tésztát

    Nyújtsd ki a tésztát, ha lehet szép kerekre. Jó, ha van valaki, aki beszáll itt a folyamatba, mert hamarabb megsül a lepény, mint ahogy a következőt kinyújtanád, többen jobban megy.

  5. Süsd meg a lepénykenyeret

    Előmelegített száraz serpenyőben süsd, magas hőfokon, így hirtelen sül és nem szárad ki.

  6. Frissen fogyasszuk mártogatóshoz vagy köretnek

    Ha túl hamar elkészültünk, akkor fogyasztásig mindenképpen fedjük le, tegyük zárható edénybe, hogy ne száradjon ki.

  7. A kész lepényt megkenheted vajjal, fűszeres olajjal, lehet extrázni:)

A lánykám sütötte és kente a lepényeket, amíg én nyújtottam a következőt.

Az élelmiszerhulladék-mentés a kreativitást is fejleszti

Iszonyú fontosnak tartom, hogy figyeljünk környezetünkre, vigyázzunk a megtermelt javakra, ne dobjuk ki, azt ami még használható, törekedjünk az élelmiszerhulladék csökkentésére. Érdekes tapasztalat a NÉBIH és a Maradék nélkül felmérésében részt venni vagy akár a minden évben megjelenő háztartási élelmiszerhulladék felmérés eredményét olvasni. A felmérésben már 2 alkalommal is részt vett a családunk és azt tapasztalom, hogy mindannyiunk tudatosságát és kreativitását növeli az élelmiszerhulladék csökkentésre történő odafigyelés. A felmérők tudatosságra ösztönző támogató listát is készítettek a tapasztalatok alapján, olvassatok bele, használjátok!

A fotókon látható konyhai eszközök

Benézek a webshopba is!

Ha szeretnél e-mailben értesítést kapni hasonló bogbejegyzéseinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Van már néhány videónk is, ha jobban szereted a közösségi médiát, lájkolhatod a Facebook és Instagramon oldalunkat is, ott is értesülhetsz friss bejegyzéseinkről.

Korábbi blog bejegyzéseink témák szerint:

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben