Mángold tartósítása télire, fagyasztás | Kifőzöm.hu
sárgabarack befőzés házilag
Sárgabarack befőzés házilag, kell-e hámozni a barackot?
2022.07.13.
Házi tészta készítés, 5 különböző receptet teszteltünk
2023.02.01.

Mángold tartósítása télire, fagyasztás

Mutatom, hogyan lehet könnyen, gyorsan tartósítani a mángoldot, ha már eleget ettél frissen a bőven termő, de nagyon is egészséges leveles zöldségből.

Izgalmas levélzöldség a mángold, nem csak konyhakertekben, hanem a termelői zöldségkosarakat is sokszor gazdagítja, hiszen a mángold igen jó vitamin, szerves sav, pektin, kálcium, kálium, foszfor, magnézium és vas forrás. Sajnos a magyarok még kevésbé ismerik, de érdemes felfedezni, mivel bőven terem egész nyáron, folyamatosan szedhető, még most, ősz elején is.

Mángold felhasználhálása

A helyzet az, hogy sokan idegenkednek tőle, nem tudnak mit kezdeni a rengeteg levéllel, sajnos a hazai receptek, konyhakultúra kevésbé ismeri. Ha az elkészítésén gondolkodunk, akkor jusson eszünkbe a spenót, mángolddal mindent el lehet készíteni, amit a spenótból. Fő fűszere a fokhagyma és a só, vajjal pedig kimondottan ízletes. Érdemes kreatívan hozzáállni, szabadjára engedni a fantáziánkat vagy a neten keresgélni receptek után, lesz bőven.

Készülhet belőle

  • smoothie, frissen préselt lé: érdemes lassú présen átengedni a frissen szedett leveleket más gyümölccsel, zöldséggel együtt és azonnal meginni vagy későbbre tartósítani pasztörizálással,
  • nagyszerű leveles zöld köret készíthető belőle,
  • tésztához, gabonához mángoldos szósz készíthető,
  • vagy hagyományos főzelék.

A lisztéria baktérium az, ami miatt oda kell figyelnünk a leveles zöldségek, így a mángold szakszerű tartósítására

A lisztéria baktérium az, ami a liszteriózist okozza, sajnos halálos kimenetelű is lehet, mint azok a jónéhány évvel ezelőtti esetek, amiket Magyarországról származó zöldség okozott. Tudnunk kell, hogy a Listeria baktérium a környezetünkben általánosan jelen lévő baktérium, a természetes vizekben és a talajban található meg, így élelmiszereinkben gyakran előfordul, mint a nyers tejben és abból készült különböző sajtokban és zöldségeken, gyümölcsökön, AZONBAN megbetegedést csak nagyobb mennyiségű baktérium okoz. Tudatos odafigyeléssel, jó konyhatechnikával a fertőzés kizárható, ugyanis a Listeria baktériumok hő hatására könnyen elpusztulnak, illetve a 4 C fok alatti hőmérsékleten sem képesek szaporodni.

Hogyan előzhetjük meg a liszteriózist általában?

A liszteriózist okozó baktérium 4 és 45 C fok közötti hőmérsékleten képes szaporodni, elpusztításához (és így a fertőzés megelőzéséhez) ennél hidegebbre vagy melegebbre van szükség! A fertőzés rizikójának csökkentéséhez tartsuk be az ételek elő- és elkészítésére vonatkozó higiéniás szabályokat:

  • főzés, ételkészítés és evés előtt is mossuk meg a kezünket
  • a friss zöldségeket, gyümölcsöket alaposan tisztítsuk meg elfogyasztás előtt
  • ügyeljünk az ételkészítéshez használt eszközök tisztaságára is 
  • az ételeket jól süssük vagy főzzük át
  • újramelegítésnél forraljuk át az ételeket
  • a hűtőt lehetőleg állítsuk 5 fok alatti hőmérsékletre 
  • a hűtőszekrényben tároljuk külön a nyers, még elkészítésre váró, és a már elkészített vagy fogyasztásra kész élelmiszereket 
  • a fagyasztott ételeket kiolvadás után a lehető leggyorsabban dolgozzuk fel, és soha ne fagyasszuk újra 
  • várandós kismamáknak, kisgyermekeknek, legyengült immunrendszerű embereknek ajánlott kerülni a lágy sajtokat, a nyers, nem pasztőrözött tejből vagy húsból készült termékeket
    Forrás: Liszteriózis: ez a fertőzés oka, tünete, lefolyása és kezelése
Mángold mosása

Mángold tartósítása egyszerűen, lépései

A mángold fogyasztásával akkor lehet gond, ha nagy mennyiségben elszaporodnának rajta a baktériumok. Ezért szedés után minél hamarabb dolgozzuk fel: tegyük hűtőszekrénybe és 5 napon belül főzve (hőkezelve) fogyasszuk el vagy hőkezelést követően fagyasszuk le. Gondot okozhat, ha olyan zöldséget fagyasztunk le, amely fertőzött volt, mert bár az alacsony hőmérséklet időlegesen megakadályozza a baktérium szaporodását, felengedés után ismét szaporodni fog és betegséget okozhat. Alapvető szabály, hogy zöldséget hőkezlve, azaz blansírozva fagyasszunk, így elpusztítjuk az esetleges kórokozókat.

  1. Mosás, folyó vízben vagy még jobb szódabikarbónás, lúgos vízben vízben mosni, mivel az eltávolítja a zsíros és más szerves szennyeződéseket, így az esetleges növényvédő szereket is.
  2. Víz forralás, nagy lábas vizet forralunk egy kevés sóval vagy ecettel.
  3. Blansírozás, a mángold leveleket 1-3 percig forraljuk a vízben, ami ezen idő alatt összeesik, a romlást okozó mikroorganizmusok elpusztulnak, viszont a színét, zamatát és tápanyagtartalmát ennyi idő alatt nem veszíti el a mángold.
  4. Hűtés, a blansírozott zöldséget mihamarabb le kell hűteni, hogy ne főjön tovább, ne veszítsen tápanyagtartalmából, roppanós állagából és a színe is megmaradjon.
  5. Aprítás, aprítva kevesebb helyet foglal a fagyasztóban, de egyben is hagyható a mángold levél.
  6. Adagolás, címkézés, hogy mindig tudd, mit mikor tettél a fagyasztóba, érdemes mindent 1 éven belül felhasználni.
  7. Élvezzétek egész évben, amit a nyár adott, fogyasszátok egészséggel!
Mángold tartósítása télire, fagyasztás
Címkézés

Fontos: Fagyasztott terméket kiengedés után soha ne fagyasszunk vissza, a fagyasztóból kivéve minél hamarabb dolgozzuk fel vagy hűtőben engedjük ki.

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben