Izgalmas levélzöldség a mángold, nem csak konyhakertekben, hanem a termelői zöldségkosarakat is sokszor gazdagítja, hiszen a mángold igen jó vitamin, szerves sav, pektin, kálcium, kálium, foszfor, magnézium és vas forrás. Sajnos a magyarok még kevésbé ismerik, de érdemes felfedezni, mivel bőven terem egész nyáron, folyamatosan szedhető, még most, ősz elején is.
A helyzet az, hogy sokan idegenkednek tőle, nem tudnak mit kezdeni a rengeteg levéllel, sajnos a hazai receptek, konyhakultúra kevésbé ismeri. Ha az elkészítésén gondolkodunk, akkor jusson eszünkbe a spenót, mángolddal mindent el lehet készíteni, amit a spenótból. Fő fűszere a fokhagyma és a só, vajjal pedig kimondottan ízletes. Érdemes kreatívan hozzáállni, szabadjára engedni a fantáziánkat vagy a neten keresgélni receptek után, lesz bőven.
Készülhet belőle
A lisztéria baktérium az, ami a liszteriózist okozza, sajnos halálos kimenetelű is lehet, mint azok a jónéhány évvel ezelőtti esetek, amiket Magyarországról származó zöldség okozott. Tudnunk kell, hogy a Listeria baktérium a környezetünkben általánosan jelen lévő baktérium, a természetes vizekben és a talajban található meg, így élelmiszereinkben gyakran előfordul, mint a nyers tejben és abból készült különböző sajtokban és zöldségeken, gyümölcsökön, AZONBAN megbetegedést csak nagyobb mennyiségű baktérium okoz. Tudatos odafigyeléssel, jó konyhatechnikával a fertőzés kizárható, ugyanis a Listeria baktériumok hő hatására könnyen elpusztulnak, illetve a 4 C fok alatti hőmérsékleten sem képesek szaporodni.
A liszteriózist okozó baktérium 4 és 45 C fok közötti hőmérsékleten képes szaporodni, elpusztításához (és így a fertőzés megelőzéséhez) ennél hidegebbre vagy melegebbre van szükség! A fertőzés rizikójának csökkentéséhez tartsuk be az ételek elő- és elkészítésére vonatkozó higiéniás szabályokat:
A mángold fogyasztásával akkor lehet gond, ha nagy mennyiségben elszaporodnának rajta a baktériumok. Ezért szedés után minél hamarabb dolgozzuk fel: tegyük hűtőszekrénybe és 5 napon belül főzve (hőkezelve) fogyasszuk el vagy hőkezelést követően fagyasszuk le. Gondot okozhat, ha olyan zöldséget fagyasztunk le, amely fertőzött volt, mert bár az alacsony hőmérséklet időlegesen megakadályozza a baktérium szaporodását, felengedés után ismét szaporodni fog és betegséget okozhat. Alapvető szabály, hogy zöldséget hőkezlve, azaz blansírozva fagyasszunk, így elpusztítjuk az esetleges kórokozókat.
Fontos: Fagyasztott terméket kiengedés után soha ne fagyasszunk vissza, a fagyasztóból kivéve minél hamarabb dolgozzuk fel vagy hűtőben engedjük ki.