Sárgabarack befőzés házilag, kell-e hámozni a barackot? | Kifőzöm.hu

Sárgabarack befőzés házilag, kell-e hámozni a barackot?

A házi gabonaőrlés, lisztkészítés előnyei
2022.02.16.
Mángold tartósítása télire, fagyasztás
Mángold tartósítása télire, fagyasztás
2022.09.26.

Sárgabarack befőzés házilag, kell-e hámozni a barackot?

Vannak akik hámozzák a sárgabarackot lekvár készítéskor, vannak akik nem. Én soha sem hámozom, el is mondom, hogy miért nem.

Vannak akik hámozzák a sárgabarackot lekvár készítéskor, vannak akik nem. Én soha sem hámozom, el is mondom, hogy miért nem.

Az első és számomra a legfontosabb indok, hogy a sárgabarack befőzés az egyik leggyorsabb befőzés, a legkevesebb előkészítést igényli, így semmiképpen sem szeretném az előkészítés idejét megnövelni hámozással.

Továbbá a nagyon értékes pektin a barack héja alatt található, amit szintén nem szeretnék kihagyni a lekvárból, pucolással eltávolítani. Pont a pektin az, ami segíti a lekvár sűrűsödését, ráadásul iszonyú egészséges is. Talán ez az oka, hogy a nagyszüleink mindig azt mondták, hogy “a héjában van a vitamin a gyümölcsnek”. Ugyanis a pektin jó hatással van a mikrobiomra, a vastagbélben lévő baktériumoknak szolgál tápanyagul, hosszú távon csökkenti a koleszterin felszívódását is.

Mivel ilyen szuper tulajdonságai vannak a pektinnek mind a befőzésre, mind az egészségre, én szoktam további pektint is adni a lekvárokhoz, erről többet ebben bejegyzésben olvashatsz: Lekvárfőzés pektinnel – előnye és adagolása

További indokom, hogy tudom már sokévi tapasztalatból, hogy a baracklekvárban nem fog elkülönülni a héj és a gyümölcshús, a sárgabarack héja teljesen szétmegy már rövid idejű főzés hatására is. Nem kell attól tartani, hogy hasonlóan viselkedik, mint a paradicsom, nem fog úszkálni a barack héja a lekvárban úgy, mint a paradicsom héja a lecsóban, ha nem hámozzuk meg.

A videón látható lekvár hámozás nélkül készült, nincsenek héjdarabok!

Sárgabarack lekvár pucolás nélkül

Sárgabarack befőzés egyszerűen, lépései

 1. Mosás, szódabikarbónás vízben szoktam megmosni a gyümölcsöket, mivel a szóda a vízben lúgosan hidrolizál, s a lúgok jól tisztítják a zsíros és más szerves szennyeződéseket, így a növényvédő szereket.
 2. Magozás, szuper gyors művelet, főleg, ha érett gyümölcsöd van. Ha keményebb a gyümölcs, várhatsz a feldolgozással néhány napot, mivel a sárgabarack utóérő gyümölcs, szedés után tovább érik, javulnak baltartalmi értékei, ízletesebb lesz, húsa puhul, ami nekünk nagy segítség magozáskor és még hamarabb is szétfő a puha gyümölcs.
 3. Tipp: citromsavat, citromot adni a gyümölcshöz, hogy ne barnuljon be (ne oxidálódjon), megmaradjon a barack gyönyörű színe, továbbá a sav segíti a pektin kötést, így a lekvár sűrűsödését.
 4. Cukrozás, néhány órát szoktam hagyni állni a barackot a cukorral, így levet enged, amit leszűrök és azt sárgabarackkrém levesbe vagy üdítőbe teszem. Azért is szeretem a barack levét leönteni, mert így nem kell elforralnom, feleslegesen hosszú ideig főznöm a lekvárt, hogy elérje a kívánt állagot.
 5. Főzés kevergetve, ha nem kevergeted, köpködni fog, lehet takarítani és le is ragadhat a lekvár 🙁 Ha nagy adagot készítesz és nem szeretnél a lekvár mellett állni, akkor használhatsz lekvárfőző betétet a Weninger befőző automatához.
 6. Turmixolás, ha szükséges, ki hogy szereti.
 7. Pektin adagolás, ha szeretnénk, vele pikk-pakk elkészül a lekvár. Magas cukortartalmú lekvárokhoz az almapektin ajánlott, ha kevesebb cukrot használsz, akkor a citruspektkin a jó választás.
 8. Kóstolgatás, ezt a részt szeretjük, csak vigyázzunk a nyelvünkre, ujjunkra, éget!
 9. Üvegezés, érdemes olyan befőttes üvegeket választani, ami méretben illeszkedik a család lekvárfogyasztásához. A lényeg az, hogy a tartósítószer nélküli lekvárokat felbontás után, még hűtőben tárolva is, ildomos néhány napon belül elfogyasztani, utána romlásnak indulhat. Dunsztos üveg választáskor azt is jó figyelembe venni, hogy a kamrában, a polcon jól elférjenek, átlátható legyen, mi mindenből lehet gazdálkodni. Keresgélj prémium befőttes üvegeink között, ráadásul a hozzájuk való fedőket és lapkákat is megtalálod nálunk.
 10. Tartósítás hőkezeléssel, igazán nem sok munka, fazékban már 1-2 üveg is gyorsan hőkezelhető, befőző automatában pedig a nagyobb mennyiség hőkezelése sem okoz gondot. Egyszerű, gyors és tartósítószer mentes megoldás.
 11. Visszahűtés szobahőmérsékletre, na ez az a pont, amit sokan nem tudnak. A lekvárokat semmiképpen sem hagyjuk a meleg vízben lubickolni, mivel az az a hőmérséklet, ami kedvez a romlást okozó mikrobáknak. Minél hamarabb le kell hűteni a hőkezelt üvegeket szobahőmérsékletre! Ezért is hasznos eszköz a befőttes üveg kiszedő fogó, segítségével a forró vízből biztonsággal kiemelhető az üveg.
 12. Cimkézés, használhatsz alkoholos filcet az üvegre, egyedi cikkét, a festőszalag is jó megoldás, nem hagy nyomot az üvegen, könnyen lehet rá írni és könnyen le is lehet szedni az üvegről.
 13. Spájzolás télire, elajándékozás, elfogyasztás. Ezért csináljuk, nem? A legjobb része a befőzésnek, amikor elégedett és hálás arcokat látunk, abszolút inspiráló, megéri!

A kajszibarack befőzés ideje a nyár közepe

Szerencsére rengeteg fajta barack van, így a barack befőzés ideje igen sokáig tart, jó esetben egy bő hónap is lehet, így szépen folyamatosan is el lehet tenni a legkedveltebb lekvárt, befőttet, nem kell egyszerre leterhelni magunkat. Ez az időszak arra is jó, hogy többféle ízesítést, módszert is kipróbáljunk a sárgabarack lekvár készítésére.

Ha valaki kételkedik, hogy tényleg nem érezhető a barack héja a lekvárban, akkor ne nagy mennyiséggel, csak 1-1 kg-mal próbálja ki, de ugyan így a többi módszert is.

 • hámozva vagy hámozatlanul
 • pektinnel vagy nélküle
 • cukorral vagy nélküle akár
 • darabosan vagy homogénen
 • sokáig főzve vagy csak nagyon rövid ideig
 • icipici citromot/citromsavat hozzáadva vagy nem
 • fűszerezve vagy önmagában

Jó tanács: El ne felejtsétek felcimkézni, megjelölni az üvegeket, hogy később is emlékezzetek, melyik módszerrel, recepttel készült lekvár ízlett a legjobban. Így a következő szezonban a sárgabarack befőzés egyszerűen fog menni, mivel meglesz a kedvenc, bevált recept.

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben