Lekvárfőzés pektinnel - gyors, gazdaságos, takarékos és természetes | Kifőzöm.hu

Lekvárfőzés pektinnel – előnye és adagolása

Befőttes üveg rendelés
Befőttes üvegek, minőségi kivitelben, az eredményes befőzésekhez!
2021.05.03.
fermentálás
Fermentálás vs. ecetes savanyítás – előnyök és különbségek
2021.06.23.

Lekvárfőzés pektinnel – előnye és adagolása

Kalandos volt az utam a pektin használatáig: korábban hallani sem akartam a lekvárfőzésről pektinnel, mivel felesleges adalékanyagnak gondoltam, ma pedig már a drága, korai gyümölcsöket csak azzal készítem, hogy egy csepp se menjen kárba. Szeretem, hogy a pektinnel nagyon gyorsan elkészül a lekvár, nem kell elforralni a gyümölcs levét, hiszen azt is besűríti, így több üveggel készülhet az isteni finomságból, ráadásul a rövid főzési idő miatt a gyümölcs illata, színe és íze is megmarad. Ami viszont a legfontosabb, hogy a pektin egy természetes zselésítőanyag, ami a gyümölcsökben és a zöldségekben is megtalálható; a legtöbb az almában és a citrusfélékben.

pektin használható:

  • Málna
  • Eper
  • Ribizli
  • Cseresznye
  • Meggy
  • Barack
  • Alma
  • Körte
  • Áfonya
  • Szeder
  • Szőlő vagy akár
  • Szilva

befőzéséhez is.

pektin

  • csökkenti a lekvárok és a dzsemek főzési idejét azzal, hogy a gyümölcslevet besűríti, így nem kell elforralnunk, illetve megvárnunk, amíg a gyümölcs saját magát besűríti,
  • megmarad a gyümölcs friss íze a rövid főzési idő miatt,
  • és több üveget tudsz megtölteni, mivel nem forr el a gyümölcs leve, vagyis takarékos a finom, drága gyümölccsel.

pektin egyébiránt nem csak befőzéshez hasznos, hanem egészségügyi előnyei is vannak:

  • testsúlycsökkentő hatásai bizonyítottak
  • jó hatással van a mikrobiomra, mivel a vastagbélben lévő baktériumoknak szolgál tápanyagul
  • hosszú távon csökkenti a koleszterin felszívódását
  • pektin rostjaihoz a cukormolekulák is képesek kötődni, így jóval lassabban szívódik fel a cukor,  nem lesz nagy a vércukorszint emelkedése.

pektin használata

A hagyományos, magas cukortartalmú lekvárokhoz az almapektin (HM pektin), a diétás, alacsony cukortartalmú készítményekhez a citruspektin (LM pektin) ajánlott. A pektint nem érdemes a gyümölcsre borítani, mivel azonnal becsomósodik, ehelyett az ajánlott mennyiséget érdemes előre cukorral elkeverni, majd a gyümölcs levével hígítani, és kevergetve, folyamatosan adagolni a lekvárhoz, majd együtt 5 percig, alacsony hőfokon, kevergetés mellett forralni. Mivel rövid ideig főzzük a lekvárt, a felhasznált alapanyagok ásványianyag- és vitamintartalma kevésbé károsodik, a színe frissebb, az íze pedig gyümölcsösebb, üdébb marad. A pektin zselésítő erejének kifejtéséhez szükség van cukorra és savra, ami a gyümölcsökben megtalálható, de egy kis citromsav adagolása nem csak a gyümölcs színét őrzi meg azzal, hogy gátolja az oxidációs folyamatot, hanem az alacsonyabb pH-értékének segítségével növeli a lekvár eltarthatóságát, de a gélképződést is segíti. Ízlés szerint adagolhatunk citromsavat is a lekvárhoz a jobb minőség érdekében.

Meddig kell főzni a lekvárt pektinnel?

Ha egy hideg kanalat belemártunk a gyöngyöző lekvárba, és nem folyik le annak hátuljáról, hanem rátapad, akkor elkészült a lekvár, és adagolható az üvegekbe. Úgy is ellenőrizhető, hogy megfelelő-e a lekvár, ha egy hideg tányérra teszünk egy adagot a lekvárból, majd  az ujjunkkal kettéválasztjuk, és, ha nem folyik össze, akkor elkészült, ha összefolyik, akkor még igényel egy kis főzési időt.

pektin adagolása:

Nagy általánosságban elmondható, hogy a pektin a befőzni kívánt gyümölcs súlyának 0,5-1%-a legyen, bár az adagolás az elkészíteni kívánt végterméktől, valamint a felhasznált alapanyagtól is függ, azaz

  • alacsonyabb pektintartalmú gyümölcs esetében 1%, azaz 5 kg málnához adagoljunk 50 g pektint. Ebben az esetben 1 kg pektin 100 kg málnához, vagy más, alacsony pektintartalmú gyümölcshöz elegendő
  • magasabb pektintartalmú gyümölcs esetében 0,5%, azaz 5 kg birshez adagoljunk 25 g pektint. Ebben az esetben 1 kg pektin 200 kg birshez, vagy más, magas pektintartalmú gyümölcshöz elegendő

Ha nagy mennyiségben készítesz lekvárt, azaz 20-40-100 kg gyümölcsöt is befőzöl a szezonban, akkor érdemes tőlünk a kilós kiszerelésű pektint megvásárolnod, mivel a kilós ára jóval kedvezőbb, mint az üzletekben kapható kis kiszereléseké!

Kérdés esetén keress bennünket elérhetőségeinken, nézd meg hasznos befőzési kellékeinket.

 

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben