Fermentálás házilag. Így készíthetsz probiotikus ételeket | Kifőzöm.hu

Fermentálás vs. ecetes savanyítás – előnyök és különbségek

pektin
Lekvárfőzés pektinnel – előnye és adagolása
2021.06.07.
Házi malom és müzli pelyhesítő a tudatos táplálkozás jegyében
2021.07.19.

Fermentálás vs. ecetes savanyítás – előnyök és különbségek

A zöldségek fermentálása és az ecetes savanyúságok készítése egyaránt a zöldségek tartósítására szolgál. A cél részben az, hogy a szezonális zöldségeket eltegyük későbbre, és szezonon kívül is tudjunk zöldségeket, házi savanyúságot adalékok nélkül fogyasztani, illetve, hogy önellátásra, fenntarthatóságra, egészségtudatosságra törekedjünk.

Eltarthatóság szempontjából a savanyítás a lényeg. A zöldségek pH-értéke közel semleges, ami remek táptalaja a romlást okozó baktériumok szaporodásának. A tartósítás során arra kell törekedni, hogy a zöldségek pH-értékét savas irányba toljuk fermentálással, vagy ecet(sav) hozzáadásával, továbbá az aerob (oxigénkedvelő) mikroorganizmusok tevékenységét gátoljuk a légmentes zárással, vákuumozással.

A zöldségek fermentálása és az ecetes savanyítás közötti különbségek a következők:

Fermentálás:

fermentálás kémiai reakció – milyen kár, hogy gyermekként még nem érdekelt, ma meg már tényleg lenyűgöz a kémia a konyhában. Mikroorganizmusok, mint például a különböző tejsavbaktériumok elfogyasztják a zöldségek szénhidráttartalmát, aminek hatására – amennyiben megfelelő körülményeket biztosítunk a folyamatnak – a zöldség tápanyagtartalma feltárul, íze átalakul, savanyodik. Ez a folyamat szerepet játszik néhány kedvenc ételünk elkészítésében, mint például a savanyú káposzta vagy a kimchi. A fermentálás eredménye végtelenül finom, élő élelmiszer természetes probiotikumokkal, pre- és probiotikus hatással. A tejsavas erjesztésnek több szakasza van, adalékanyagok használata nélkül – tankönyv szerint – 3 hét. Még több hiteles infót a fermentálás mikéntjéről itt olvashatsz: Fermentálás 1×1 – Kezdj el savanyítani profin!

Ecetes savanyítás:

Sokkal gyorsabb folyamat, mint a fermentálás. Ebben az esetben ecetes felöntőlével savanyítjuk a zöldségeket, nincs szükség több napra, illetve hétre, hogy elkészüljön a savanyúság. Ebben az esetben nem a tejsavbaktériumok savanyítanak, hanem ecet hozzáadásával mi magunk tudjuk gyorsan tartósítani a zöldségeket. A légmentes zárásról itt sem szabad megfeledkezni, hőkezelés esetén tartósítószerre sincs szükségünk, az eredménye pedig végtelenül finom, házi savanyúság adalékok nélkül.

 

  Fermentálás Ecetes savanyítás
Ami feltétlenül kell hozzá víz, só ecet, cukor, víz
Felhasználható zöldségek friss zöldség, amit szeretsz, ami van
Felhasználható fűszerek amit szeretsz, de nem érdemes túlzásba esni
Tárolóedény légmentes zárást biztosító edény: üveg, kerámia légmentes, vákuumzárást biztosító edény: befőttesüveg, konzervdoboz
Előkészítési idő Néhány perc: zöldségmosás, szeletelés, felöntőlé készítése, sózás Minimálisan több idő, mint fermentálásnál: felöntőlé készítése, zöldségmosás, szeletelés
Elkészítési idő Néhány perc: üvegbe töltés
Elkészülési idő 3 hét is lehet az alapanyagtól és a felhasználási céltól függően Hűtőben tárolás esetén nincs további időszükséglet, tartósítás esetén a hőkezelés ideje
Tárolhatóság Hideg pincében, hűtőben hűtve tárolandó elkészítés után · Hűtőben néhány hétig tárolható
· kamrapolcon, szobahőmérsékleten  tárolható, amennyiben hőkezelés történt
Eredmény Természetes,adalékmentes savanyúság, élő  élelmiszer, ami a szervezeted számára is hasznos, pre- és probiotikus élelmiszer Természetes, adalékmentes savanyúság, prebiotikus élelmiszer. 
Példa Savanyú káposzta, kovászos uborka fermentálva, kimchi Ecetes uborka, ecetes almapaprika, savanyúság
Mikor ajánlott készíteni?
  • Szinte minden héten lehet fermentálni a főzés során fel nem használt zöldségeket, pl. húslevesből kimaradt sárgarépa,
  • nyáron néhány szem paradicsom
  • célzottan is lehet télire savanyítani káposztát és más zöldségeket 
  • Ha van olyan savanyúság, amit nagyon szerettek és szívesen fogyasztjátok egész évben,  
  • ha nagy mennyiségben terem nálatok zöldség
  • vagy jó, megbízható beszerzési forrásotok van.
Hasznossága Egészségtudatos, finom élelmiszer, költséghatékony, önellátás. Élelmiszerhulladék-mentes konyha!!! Függetlenítődés az ipari élelmiszerektől, fenntarthatóság, tudatosság, önellátás, tartósítószer- és adalékmentes élelmiszer a saját ízlésed szerint.

 

A fotón az üvegekben az alábbi savanyúságok vannak

  • Balról az első: fermentált savanyúság készül, alul karalábé, rajta római kel, citromkarika a fűszer. Felöntőlevet kapott, mivel szárazon sózva kevés lett volna ez a mennyiség az üvegbe, illetve szerettem volna sok-sok levet is. Ui.: a karalábét kimondottan szeretem juliennre vágva és szárazon sózva, fenomenális.
  • Balról a második: fermentált savanyú káposzta készül, friss nyári káposztából szárazon sózva, fűszerként babérlevelet és köményt kapott emlékeim szerint.
  • Balról a harmadik: ecetes uborka savanyúság. A kicsi csemege uborkát szeretjük, de olyan nekünk sajnos ritkán adatik, így a nagyokat néhány éve szeletelve készítem. Recepteket “bread and butter cucumber”-re keresve találsz, apró eltérések vannak. Imádjuk, de szigorúan várni kell a felbontással 6 hetet a hőkezelés után, akkor lesz igazán finom.
  • Balról a negyedik: kelbimbó ecetes savanyúságként. Még nem kóstoltam, nem tudom, milyen. Nálunk a hűtőben mindig van elkészítve ecetes felöntőlé, mivel soha nem tudom a megfelelő mennyiséget eltalálni. Ha marad, akkor legközelebb előkapom, nem romolhat meg semmi, inkább tartósítok. Így járt a kelbimbó is, a fűszerekre nem emlékszem. Hőkezeléssel tartósítottam.

 

Ha Te is szeretnéd kipróbálni, vagy épp tökélyre fejleszteni a fermentálást, és szeretnél készíteni tökéletes házi savanyúságokat adalékok nélkül, vásárold meg webáruházunk kínálatából a fermentáló eszközöketfermentáló üvegeket, vagy akár egy komplett fermentáló szettet! Kérdésed lenne? Tedd fel nekünk elérhetőségeinken

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben