A házi gabonaőrlés, lisztkészítés előnyei | Kifőzöm.hu
házi tésztakészítés Marcato tésztagéppel
A házi tésztakészítés Marcato tésztagéppel nem okoz többé gondot!
2021.12.08.
sárgabarack befőzés házilag
Sárgabarack befőzés házilag, kell-e hámozni a barackot?
2022.07.13.

A házi gabonaőrlés, lisztkészítés előnyei

Ha szereted a frissen őrölt kávét, akkor biztosan tudod, mire gondolok, amikor azt mondom, hogy a gabona házi őrlése, a lisztkészítés hasonló élvezetet okoz. A felhasználás előtti őrlés biztosítja a legfrissebb, legédesebb ízeket.  Egyre többen használunk saját konyhánkban is elektromos vagy kézi gabona malmot, aminek köszönhetően ellenállhatatlanul illatos, friss, tápanyagban gazdag, teljes értékű lisztet kapunk.
Kevesen tudják, de a lisztnek nem tesz jót, ha sokat áll. A gabona házi, felhasználás előtti közvetlen őrlésével biztosítható a frissesség és az egészség, hiszen így a lisztünk teljes értékű lesz, vagyis tartalmazza a búzaszem minden értékes részét. A táplálékunknak ugyanis több, mint negyedének teljes értékű gabonákból kellene állnia, mint például: búza, rozs, zab, köles. A finomított rizs, fehér kenyér és pékáru nem tartozik ebbe a csoportba 🙁

A búzaszem szerkezete

A búzaszem felépítése
Kép forrása: ritafoldi.hu

A búzaszem három része a korpa, a csíra és az endospermium.
A korpa a héj, tele antioxidánsokal, B-vitaminnal és rostokkal.
A csíra sok B-vitamint, néhány fehérjét, ásványi anyagokat és egészséges zsírokat tartalmaz.
Az endospermium pedig a szem legnagyobb része, keményítőtartalmú szénhidrátokat, fehérjéket, kis mennyiségben vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
A „finomított szem” kifejezés olyan szemekre vonatkozik, amelyek nem egészek, valami hiányzik belőlük a három kulcsfontosságú rész közül. A fehérliszt és a fehér rizs is ilyenek, ezekből eltávolították a korpát és a csírát, csak az endospermium egy része maradt meg. Az ipari lisztkészítés, finomítás során a szem fehérjéjének körülbelül egynegyede és a tápanyagok kétharmada elveszik.

Fontos, hogy az egészséges táplálkozáshoz használjunk olyan liszteket, amelyek a gabona minden értékes részét tartalmazzák. Ez pedig a teljes kiőrlésű liszt, ami lassú felszívódású szénhidrát. Előnye, hogy hosszú távon jóllakottság érzést okoz, egyensúlyba hozza a vércukorszintet és javítja az emésztést is. 

Az új táplálkozástudományi kutatások, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége javasolja azt, hogy a táplálékunk több, mint negyede teljes értékű gabonákból álljon, mint: búza, rozs, zab, köles és a belőlük készült tésztákból.  

A gabonaőrlés házilag is lehetséges, függetleníteni tudjuk magunkat az ipari termékektől, így garantáljuk magunk és a szeretteink számára a tiszta élelmiszert és a tápanyagban gazdag lisztet.

A friss őrlés előnyei 

  1. A frissen őrölt liszt táplálóbb: a gabonaszemek nem veszítenek beltartalmi értékükből egészen addig, amíg fel nem törik, azaz meg nem őrlik őket és lisztté nem alakítják. Őrléssel a tápanyag feltáródik, frissen feldolgozva a legtáplálóbb, tárolással csökken a liszt tápanyag tartalma.
  2. Többféle liszt, többféle szemcseméret:
    • A házilag őrölt liszt lehetőséget ad, hogy különböző gabonákkal kísérletezzünk, beleértve a gluténmentes gabonákat is, amiket néha nehéz lisztként beszerezni a boltokban.
    • Az őrlés durvaságával, illetve finomságával is érdemes játszani, egy marék durva szerkezetű lisztet adva a finomra őrölt liszthez, különleges hatást érhetünk el például házi kenyérnél.
  3. Jobb, különlegesebb íz: a friss, tápanyagban gazdag liszt íze utánozhatatlan, ezt ki kell próbálni!
  4. A teljes gabonaszemek eltarthatósága megfelelő körülmények között, száraz és hűvös helyen korlátlan: az ömlesztve megvásárolt gabonát bátran tárolhatod, így frissen, felhasználás előtt őrölheted a kívánt mennyiséget felesleg nélkül. (A gabonák tárolásáról, esetleges veszélyeiről egy következő posztban írunk majd.)
  5. Teljes gabonaszemek fogyasztása: a bolti teljes kiőrlésű liszt ipari feldolgozás után kerül hozzád, ami során a gabona egyes részei sajnos elvesznek, míg a házilag őrölt lisztben minden értékes rész megmarad, így felhasználható és elfogyasztható.

Mi mindenből őrölhető liszt? 

A lisztkészítés kreatív! A búzán kívül sok más gabona, bab, hüvelyesek is lisztté őrölhetőek. Nagyszerű lehetőség variálni a különböző diétákat, recepteket! Néhány példa:

  • rozs
  • árpa
  • zab
  • köles
  • hajdina
  • quinoa
  • kukorica
  • rizs
  • csicseriborsó
  • lencse
  • borsó
  • mungóbab
  • száraz bab

A webshopban háztartási mennyiségben többféle bio gabona is rendelhető, mert tudjuk, hogy nem könnyű megbízható gabonához jutni, szeretnénk, megkönnyíteni a dolgod, gabonát ide kattintva rendelhetsz
Házi malommal gabonán kívül őrölhetsz magvakat, tengeri sót, fűszereket is.

Eszközök az otthoni őrléshez:

  • Kézi vagy elektromos gabona malom
    • A Marcato gabona malom kézi, kisebb mennyiségek őrlésére ajánlott, de motorral kiegészíthető, ami ugyanaz, mint a Marcato tésztagépek motorja, tehát kompatibilis a legjobb tésztagéppel.
    • A többi malmunk elektromos. Rendszeres, napi használat esetén ezeket ajánljuk, mivel a lisztkészítés, a magok őrlése igen nagy energiát igényel. Az elektromos malmaink gyönyörűek, autentikusak, fából készültek és igazi malomkövek vannak benne.
  • Hengeres vagy köves malom:
    • a Marcato malom 3 hengeres,
    • a Waldner házi malmok mind kövesek.
  • Egyszerű vagy összetett szerkezet:

A különleges házi kovászos kenyér elkészítéséhez nem csak gabona malom, de szakajtó, vagyis kelesztő kosár, kelesztő kendő és vasedény is kapható nálunk. Kérdés estén fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben