Ha szereted a frissen őrölt kávét, akkor biztosan tudod, mire gondolok, amikor azt mondom, hogy a gabona házi őrlése, a lisztkészítés hasonló élvezetet okoz. A felhasználás előtti őrlés biztosítja a legfrissebb, legédesebb ízeket. Egyre többen használunk saját konyhánkban is elektromos vagy kézi gabona malmot, aminek köszönhetően ellenállhatatlanul illatos, friss, tápanyagban gazdag, teljes értékű lisztet kapunk.
Kevesen tudják, de a lisztnek nem tesz jót, ha sokat áll. A gabona házi, felhasználás előtti közvetlen őrlésével biztosítható a frissesség és az egészség, hiszen így a lisztünk teljes értékű lesz, vagyis tartalmazza a búzaszem minden értékes részét. A táplálékunknak ugyanis több, mint negyedének teljes értékű gabonákból kellene állnia, mint például: búza, rozs, zab, köles. A finomított rizs, fehér kenyér és pékáru nem tartozik ebbe a csoportba 🙁
A búzaszem három része a korpa, a csíra és az endospermium.
A korpa a héj, tele antioxidánsokal, B-vitaminnal és rostokkal.
A csíra sok B-vitamint, néhány fehérjét, ásványi anyagokat és egészséges zsírokat tartalmaz.
Az endospermium pedig a szem legnagyobb része, keményítőtartalmú szénhidrátokat, fehérjéket, kis mennyiségben vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
A „finomított szem” kifejezés olyan szemekre vonatkozik, amelyek nem egészek, valami hiányzik belőlük a három kulcsfontosságú rész közül. A fehérliszt és a fehér rizs is ilyenek, ezekből eltávolították a korpát és a csírát, csak az endospermium egy része maradt meg. Az ipari lisztkészítés, finomítás során a szem fehérjéjének körülbelül egynegyede és a tápanyagok kétharmada elveszik.
Fontos, hogy az egészséges táplálkozáshoz használjunk olyan liszteket, amelyek a gabona minden értékes részét tartalmazzák. Ez pedig a teljes kiőrlésű liszt, ami lassú felszívódású szénhidrát. Előnye, hogy hosszú távon jóllakottság érzést okoz, egyensúlyba hozza a vércukorszintet és javítja az emésztést is.
Az új táplálkozástudományi kutatások, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége javasolja azt, hogy a táplálékunk több, mint negyede teljes értékű gabonákból álljon, mint: búza, rozs, zab, köles és a belőlük készült tésztákból.
A gabonaőrlés házilag is lehetséges, függetleníteni tudjuk magunkat az ipari termékektől, így garantáljuk magunk és a szeretteink számára a tiszta élelmiszert és a tápanyagban gazdag lisztet.
A lisztkészítés kreatív! A búzán kívül sok más gabona, bab, hüvelyesek is lisztté őrölhetőek. Nagyszerű lehetőség variálni a különböző diétákat, recepteket! Néhány példa:
A webshopban háztartási mennyiségben többféle bio gabona is rendelhető, mert tudjuk, hogy nem könnyű megbízható gabonához jutni, szeretnénk, megkönnyíteni a dolgod, gabonát ide kattintva rendelhetsz.
Házi malommal gabonán kívül őrölhetsz magvakat, tengeri sót, fűszereket is.
A különleges házi kovászos kenyér elkészítéséhez nem csak gabona malom, de szakajtó, vagyis kelesztő kosár, kelesztő kendő és vasedény is kapható nálunk. Kérdés estén fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!