"A főzés egyik titkát és egyben örömét jelenti megtanulni kijavítani valamit, amit elrontottunk, és az egyik lecke az, hogy derűsen viseljük el azt is, ha már egyáltalában nem lehet kijavítani." Julia Child
Meggy magozó és egyéb befőzési kellékek, készülj webáruházunkkal a befőzési szezonra, szerezd be tőlünk, ami hiányzik a munkához!
Végre tavaszodik, ismét láthatjuk, ahogy éled a természet. Már az import eper is megjelent az üzletekben, ami az első figyelmeztető jel számomra, hogy kezdjek el készülni a befőző szezonra. Ilyenkor számba veszem, mi maradt meg tavalyról, és megvan-e mindenem ahhoz, hogy az idén se legyen kapkodás a befőzés. Ha jól megtervezzük és felkészülünk a szezonra, tapasztalatom szerint nem is olyan időigényes és bonyolult a biztonságos élelmiszer tartósítás. Sokat segít a költségek elosztásában, ha a befőzéshez a hiányzó eszközöket, szépen, folyamatosan szerezzük be, nem kell egyszerre költeni a gyümölcsre, zöldségre, üvegre, fedőre, meggy magozóra és más befőzési kellékekre.
Gyors ellenőrző lista a befőzési kellékekről:
Fotó: Kolby Milton
Befőttes üvegek, lehetőség szerint méretben és mennyiségben a család fogyasztási igényeihez igazodva.
Fedők a befőttes üvegekre, amelyek legyenek épek, ne legyenek rozsdásak vagy sérültek. Minden befőzéshez használjunk új, jól záródó fedőt, a biztonságos tartósításnak ez az egyik legfontosabb feltétele.
Ellenőrizd, hogy megvan-e a fazék, amiben befőzni szoktál, rendben van-e a befőző automata, esetleg a kukta? Van-e fogód, amivel a forró vízből kiveszed az üvegeket?
Megvannak-e az eszközeid a gyümölcsök és zöldségek feldolgozásához? Megvan-e a meggy magozó, vagy újra lesz szükséged? Megvan-e hozzá a gumi betét? A meggy magozón kívül lesz-e szükséged eper csumázóra, passzírozóra, esetleg szörp készítő betétre?
Mivel fogsz címkézni? Saját magad készítesz címkét vagy inkább gyors megoldást választasz? A saját címke készítése nagyon jó alkalom a szezonra történő hangolódáshoz, mert segít átgondolni, hogy pontosan miket is szeretnél készíteni.
Keresd meg a receptjeidet: ha véletlenül eltűntek, még időben vagy, hogy felkutasd és beszerezd az esetleg szükséges fűszereket is.
Előre döntsd el, hogy mit milyen módon fogsz tartósítani, használsz-e tartósítószert, cukrot, édesítőszereket, pektint, lesz-e szükséged savanyítóra, mint például az almasav vagy citromsav, ami a feldolgozás során az oxidációból adódó barnulást okozza.
Végül nagyon fontos, hogy tanulj, olvass, kérdezz, hiszen a befőzés is tudomány, aminek mikrobiológiai alapjai vannak. Biztonságos élelmiszereket úgy lehet készíteni, ha betartjuk a szabályokat!
A mi tervünk az idénre az, hogy tovább segítjük a házi élelmiszertartósítást tudással és eszközökkel. Igyekszünk rendszeresen megosztani blogunkon és a közösségi média felületeinken a tudnivalókat a biztonságos tartósításról és minőségi eszközöket adni a feldolgozáshoz és tartósításhoz a webshopunkban. Nálunk megtalálod a különböző befőzési kellékeket, többek között a meggy magozót is. Keress bennünket elérhetőségeinken, nézz szét a webshopban, és ha szükséges, szerezd be tőlünk új meggy magozódat is!
Kívánunk jó termést és sok finomságot, üveg legyen veled!
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.