Sokat gondolkodtam azon, hogyan is alakulnak ki a konyhai edény használati szokásaink, mi alapján döntünk, milyen eszközöket használunk? Az enyém az elmúlt 25 évben, mióta önálló háztartást vezetek, igen sokat formálódott. Korábban inkább olcsó és könnyű eszközökre volt szükségem. Ezeket azonnal meg tudtam vásárolni, és a költözködés is sokkal könnyebb volt velük. Abban az időben nagyon népszerűek voltak a tapadásmentes teflon edények, amik az akkori szempontjaimnak tökéletesen megfeleltek. Akkor még nem gondoltam arra, és nem is sejtettem, hogy egészségünket és a fenntarthatóságot inkább egy jó vas palacsintasütő vagy egy zománcozott öntöttvas edény szolgálja.
Ma már tudom, hogy a vas edény az, ami nem káros az egészségre, minden felületen használható, villany-, gáz- és indukciós tűzhelyen, még szabad tűzön is! Ezen kívül környezetbarát, tartós és sokoldalú, ezért százszázalékban egészséges és fenntartható. A vas edények háztartásunkban napi használatban vannak, szuperül lehet bennük húst készíteni, zöldségeket párolni, pirítani, levest és egytálételeket készíteni. Nem karcolódnak meg, nem kopik a felületük, könnyen tisztán tarthatóak. Ugyanaz az edény tűzhelyen történő használat után betehető a sütőbe, mivel nincs műanyag vagy fa nyele, szerintem abszolút takarékos. Azért is szeretem a vas edényeket, mert megadják a főzés és a terítés élményét is, úgy hogy közben az étel is fantasztikusan finom lesz. A vas serpenyőben hasonló lesz az étel, mint az imádott Laci konyhán, ahol vas lapon készülnek a finomságok. A lényeg az, hogy a vasnak nagy a hőkapacitása, egyenletesen felforrósodik, ráadásul a felmelegítés alacsonyabb hőfokon megtörténik, mint egy vékony edény esetében. Szenzációs kéreg sül így a húsra, ráadásul nemcsak a vas edény közvetlen közelében van meleg, hanem attól távolabb is a vas nagy hőkibocsátó képességének köszönhetően, így az étel belül is átforrósodik. A jól beavatott vasedényt csak ki kell törölni egy száraz anyaggal, ha pedig mégis az edényhez tapadna valami, akkor ki kell súrolni még melegében mosogatószer nélkül, pikk-pakk megvan akármilyen makacs is a letapadás, majd szárazra törölni és ismét bekenni zsiradékkal.
Imádom, hogy nem kell műanyag eszközöket használnom a vas edényhez, kerülöm a műanyag eszközök használatát egészségügyi okok miatt. Nem szeretem a forró edényhez érinteni a műanyag eszközt vagy a meleg ételt azzal kavargatni, vas edényben használhatok fém eszközöket is, nem tesznek benne kárt. A zománcozott vas edény annyiban más, hogy azt nem muszáj beavatni, nem kell zsírozni, talán egy hajszálnyival könnyebb rendben tartani, és a terített asztalon is nagyon mutatós. A zománcozott vas edény fedővel a sütőben használva számomra olyan, mint egy kis kemence, ezért is szeretjük használni nagyobb húsok lassú sütéséhez, kenyér sütéshez vagy szilvalekvár készítéshez. Ha már vas serpenyő, akkor jusson eszünkbe a papírvékony, de mégis húsos palacsinta enyhén pirult széllel vagy a mennyei tükörtojás. Ugye, hogy más érzés ilyen ételeket fogyasztani nap, mint nap?
Abban szeretnék segíteni, hogy neked is egészségtudatos és fenntartható legyen a konyhád, így a kifozom.hu kínálatában megtalálod a vasserpenyőt, vas palacsintasütőt minőségi kivitelben, kedvező áron.
Tapasztald meg Te is a vas edények előnyeit, és rendeld meg a webáruházból! Bővebb információkért keress bizalommal a megadott elérhetőségeken!