Kilenc jó ok a befőzésre | Kifőzöm.hu
fermentáló eszközök
Fermentálás a bolti savanyúságok helyett!
2020.12.31.
vas palacsintasütő
Vas edényeket az egészségtudatos konyhába: érvek, gondolatok!
2021.02.26.

Kilenc jó ok a befőzésre

 

Befőzéshez tudást blogunkon, eszközöket a webshopban találsz, vágj bele Te is a házi egészségtudatos finomságok készítésébe étkezz egészségesen, tudatosan, fenntarthatóan!

Van, aki mindent IS befőz, van, aki még nem próbálta, de szeretne, van, aki hallani sem akar róla. Pedig annyi, de annyi pozitívum van benne, mindenkinek más és ettől is csodálatos, no meg a végeredménytől. 

Ha befőzésre gondolok és számba veszem, hogy miért is csinálom és vágok bele minden szezonban, a következők jutnak elsősorban eszembe. Ezek az én érzéseim, de talán hasonló érzéseid vannak Neked is. Olvasd végig és tedd hozzá gondolatban a sajátjaidat. 

  • Az első a hulladékmentesség, élelmiszerhulladék csökkentése: talán nincs is olyan ember, akinek ne lenne valamilyen élelmiszerfeleslege: azért, mert termett vagy kapta, esetleg megbújt a hűtő alján, kevesebb fogyott, mint gondolta vagy gyorsan el kell utazni és nem szeretné, ha megromlana. A lényeg, hogy semmi ne menjen kárba, dolgozzuk fel, tegyük el, jól jön majd később!
  • Felkészülni rosszabb időkre, raktározni: Nem muszáj apokalipszisre gondolni, de a tavalyi év is megmutatta, hogy előfordulhat olyan helyzet, amikor jó, ha van mihez nyúlni, hacsak néhány napig is. A befőzött, tartósított élelmiszer nagyon jól jön rövidebb betegség, gyerekágy, elfelejtettem boltba menni, elfogyott a pénzem, nincs kedvem főzni időkben is.
  • Minőség, íz, adalékmentesség: ha lényeges, hogy mit eszünk, szeretnénk kerülni a felesleges adalékanyagokat, ízfokozókat, tartósítószereket, és fontos tudni, hogy amit eszünk, az milyen eljárással készül, a befőzés, az önellátás a jó választás. Ez esetben az egyéni preferenciákat figyelembe tudjuk venni. 
  • BPA mentesség: saját magunknak megtehetjük, hogy befőttes üvegekbe tartósítunk, BPA mentes fedőkkel zárunk. 
  • Környezettudatosság: magunk termelünk vagy helyi termelőktől vásárolunk, feldolgozzuk és kerüljük azokat a termékeket, amelyek messziről érkeznek. Befőttes üvegjeinket és eszközeinket újból felhasználhatjuk.
  • A munka öröme: jó érzés önellátónak lenni, jó dolog főzni, kreatívkodni a konyhában, finom és egészséges dolgokat tenni az asztalra, és jól esik, ha az embert megdicsérik és örülnek a finomságainak. Te láttál már olyan málna vagy baracklekvárt, amit ne imádtak volna?
  • Etetni a családot, másokat is meglepni házi készítésű finomságokkal: saját készítésű termékeknek mindenki örül, törődés, szeret van benne.
  • Új képesség, tudás szerzés: senki nem születik úgy, hogy tudja hogyan kell befőzni, mire kell figyelni, azonban, ha megtanuljuk a technikát, általa többek lehetünk. Segítenek a szakkönyvek, a szakemberek, ráadásul a tapasztalatcsere egymás között az emberi kapcsolatokat is fejleszti.  
  • Hagyománya is van a befőzésnek, nosztalgikus érzése: felidéz egy szép emléket a nyárból, a nagyszülői házból, a szomszédból, esetleg egy kirándulásról.

Ha még sohasem főztél be vagy bizonytalan vagy, keress bennünket elérhetőségeinken, örömmel segítünk tudással és eszközökkel! Ha rendszeres befőző vagy, segíts Te is másokat tapasztalataiddal!

Prémium minőségi befőttes üvegek ««« a webáruházunkban!

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben