Probiotikus fermentált ital recept | Kifőzöm.hu
NARANCSLEKVÁR RECEPT
2022.02.13.

Probiotikus fermentált ital recept

A fermentált italok fogyasztására szeretném felhívni a figyelmet, nincs a készítésében semmi ördöngősség, nagyszerűsége egyszerűségében is rejlik. Ha Te is szereted a házi készítésű inni- és ennivalókat, a tiszta, adalékmentes, pre- és probiotikus élelmiszert, akkor nincs is nagyszerűbb innivaló számodra melegebb időben, mint az ízesített vagy más néven másodfermentált vízkefir.  

Mi nagyon szeretjük, behűtve az enyhén pezsgős, gyümölcsös, gyógynövényes isteni ital frissítően hat, jól esik meleg időben délután a teraszon fogyasztani, vacsora után koccintani vele vagy jól végzett kerti munka után kortyolgatni.  

Nemcsak finom, hanem jótékony hatású is. Ráadásul előállítása fenntartható, nem terheli a környezetet se csomagolóanyaggal, se szállítással. 

 • Szénsavas, savas italok fogyasztása, főleg nyáron, növeli az élelmiszerbiztonságot, a sav mentes italokban könnyebben, gyorsabban szaporodnak meleg időben az egészségre káros mikrobák, ennek megelőzése érdekében is ajánlott citromos vizet fogyasztani. 
 • Probiotikus ital, ami a bél mikroflórájára pozitív hatással van. 

Hozzávalók:

 • vízkefir telepek 
 • cukor, esetleg aszalt gyümölcs, mint szénhidrát forrás 
 • ásványvíz 
 • gyümölcs, fűszerek 

Elkészítése, nincsenek szigorú szabályok, nem kell méregetni:

 1. Vízkefir telepeket ismerősöktől szerezzünk be, gyorsan szaporodik, nagy valószínűséggel van valakinek a közelben, aki szívesen is ad. Fontos tudni, hogy a vízzefírben élő mikrobák összetétele (baktériumok, élesztőgombák) változó, függ attól hol él. Minden családnak megvan a saját baktériumflórája, ami a nála nevelt vízkefirre is hat. 
 1. A friss vízkefir telepeket (1-2 maroknyi) adjuk 1 liter ásványi anyagban gazdag klórmentes szobahőmérsékletű vízhez, amiben előzőleg feloldottunk nagyságrendileg 1 dl cukrot szénhidrátforrásként, lehetőség szerint ásványi anyagban gazdag finomítatlan cukrot. 
 1. Hagyjuk a vízkefir gombákat 1-2 napig szobahőmérsékleten lefedve dolgozni. Ajánlott fermentáló üveget, befőttesüveget használni a fermentálás idejére, mivel az a legmegbízhatóbb anyag, abból nem oldódik ki egészségre káros anyag sav hatására. 
 1. A folyamat végén szűrjük le a vízkefir telepeket, amelyeket újra indíthatunk (1-4 pont alapján), az elkészült italunk pedig kicsit szénsavas, savas ízű, kevésbé édes ital, amit azonnal fogyaszthatunk vagy palackozhatuk és lehűtve tárolhatjuk, illetve tovább ízesíthetjük másodfermentálással. 
 1. Másodfermentálással elkészíthetjük az évszaknak vagy ízlésünknek leginkább megfelelő saját ízesített probiotikus italunkat, legyünk bátrak kísérletezzünk, használjuk, ami otthon szezonálisan elérhető. 
 • Tegyük a nyomásálló üvegbe a kívánt ízt, gyümölcsöt, gyümölcspürét, gyümölcslevet, fűszert vagy hasonló finomságot, 
 • öntsük rá az elkészült vízkefir italt és 
 • zárjuk le az üveget, de ne tegyük tele, hagyjunk légrést, ahol a keletkező széndioxid fel tud halmozódni. 
 • Hagyjuk tovább fermentálódni, másodfermentáljuk 2-3 napig. 
 • Felbontás előtt hűtsük le, de lehűtve is óvatosan nyissuk ki, mivel a pezsgő ital nagyot szólhat, kifuthat. 
 • Fogyasszuk jóízűen, egészséggel! 

Amire figyeljünk: 

 • Mivel élesztőgombák is közreműködnek a fermentálás során, a szénhidrátból a folyamat során alkoholt is termelnek. A vízkefir ital a hozzáadott cukor mennyiségétől, a folyamat hosszától, a hőmérséklettől és a tárolás módjától függően alkoholt tartalmazhat. Minimális mennyiségűt, sokaknak észrevehetetlen, de fontos tudni róla. 
 • A folyamat során széndioxid is képződik, ezért figyeljünk arra, főleg meleg időben, illetve, ha sok cukorral vagy szénhidrátban gazdag gyümölccsel fermentálunk, hogy az üvegünk nyomásálló legyen, nehogy balesetveszélyes robbanás történjen. Használjunk jó minőségű, nyomásálló csatos üveget (hasonlót, mint a sörös csatos üvegek) és tároljuk hűtőben az italt felbontás előtt. 

Az egyik italt én a fagyasztóból kivett tavalyi ribizlivel, friss bazsalikomlevéllel és egy kis kanál mézzel másodfermentáltam. A másik italba pedig csak friss pitypangot tettem, hiszen a kert hirtelen tele lett vele, a pitypang pedig kiváló vízhajtó és béltisztító hatású gyógynövény.

Bízom benne, hogy kedvet kaptatok a fogyasztásához és bátorságot a készítéséhez, egészségetekre!

Tipp

Vízkefír készítését segítik és gyorsítják a webshopban kapható eszközök, néhány hasznos konyhai eszköz, hogy ne kelljen szűrőkkel vacakolnod, csak néhány mozdulat legyen a vízkefir frissítése.


gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben