NARANCSLEKVÁR RECEPT | Kifőzöm.hu
karácsonyi befőttes üveg
Diy karácsonyi készülődés befőttes üvegekkel
2021.11.12.
Probiotikus fermentált ital recept
2022.05.03.

Ha van otthon néhány szem narancs, amit már senki nem kíván vagy jó áron találsz és imádod a narancslekvárt, akkor ne habozz, gyorsan készíts egy-két üveggel, de már 4 szem narancsból is lesz egy vasárnapi reggeli pirítósra való dzsem. Igen egyszerű, kezdők is el tudják készíteni, főleg, ha nem hosszú távon kamra polcon szeretnétek tartani, csak néhány napig a hűtőben. 

Tartósítószer és hőkezelés nélkül a lekvárok néhány napig hűtőben tárolhatóak, gyorsan el kell fogyasztani, mielőtt beindulnának a romlási folyamatok.

HOZZÁVALÓK, tényleg csak ennyi:

🍊néhány szem narancs
🍊egy kevés citromlé
🍊cukor
🍊téli fűszerek, mint fahéj, kardamom, én nem tettem bele, szeretem a natúr ízeket
🍊hámozó kés
🍊lábas, fakanál
🍊turmix
🍊cuki üvegek
🍊befőző tölcsér (jól jön, amikor a lekvárt az üvegbe adagoljuk, nem lesz minden mancsos az üveg körül)

ELKÉSZÍTÉS:

🍊Jól mosd meg a narancsokat, ha van otthon, akkor szódabikarbónás vízben. Ha kezeletlen narancsod van, a héját vékonyan hámozd meg, vágj belőlük vékony csíkokat, azt is beleteheted majd a főzetbe (turmixozás után). ☝️A narancs fehér része keserít, azt ne vágd bele, nagyon vékonyan hámozd a narancs héját. A narancs húsáról körben vágd le a fehér részeket, a közepéből is szedd ki, a gerezdeket tartó hártyákat nem kell leszedned, hála az égnek.
🍊A narancsot turmixod össze, majd tedd lábasba, adj hozzá cukrot és egy kis citromlevet. A cukor nálam a narancs térfogatának az ötöde volt, de ez ízlés és narancs függő, a citrommal pedig a savasságot tudod szabályozni ízlés szerint, illetve az eltarthatóságot is növeli a sav további hozzáadása.
🍊Forrald össze a lekvárt, mennyiségtől függően 20-30 percre van szükség. ☝️A citrusfélék pektint tartalmaznak, így nem feltétlenül van szükség hozzáadott pektinre, hogy a lekvár lekvárosabb állagú legyen. Akkor adj a narancshoz pektint (cukorral keverve), ha sokkal szilárdabban szereted vagy forrald sokkal tovább a lekvárt, de akkor a színe is változni fog a narancslekvárnak. Én üdén szeretem.
🍊Úgy ellenőrizheted a lekvár szilárdságát (folyósságát), hogy mélyhűtőben lehűtött tányérra csöppentesz egy adag lekvárt, ha keresztülhúzod az ujjadat a lekváron és nem folyik össze, akkor tudhatod, hogy a lekvárod kihűlés után milyen szilárd lesz. Az ujjpróbát többször megismételheted, nekem az első állaga nem tetszett, a másodikkal már elégedett voltam, megfelelt az ízlésemnek.
🍊A késznek ítélt lekvárt tiszta befőttes üvegekbe töltsd, tiszta fedőkkel zárd és kihűlés után teheted is a hűtőbe.
🍊Okozz örömet magadnak családodnak, hétvégén meleg vajas pirítóson, hozzá kávéval mennyei reggeli.
🍊El ne felejtsetek Paddingtonra és a marmalade-ra gondolni! 🧡🧡🧡🧡🧡🧡

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben