Ha van otthon néhány szem narancs, amit már senki nem kíván vagy jó áron találsz és imádod a narancslekvárt, akkor ne habozz, gyorsan készíts egy-két üveggel, de már 4 szem narancsból is lesz egy vasárnapi reggeli pirítósra való dzsem. Igen egyszerű, kezdők is el tudják készíteni, főleg, ha nem hosszú távon kamra polcon szeretnétek tartani, csak néhány napig a hűtőben.
Tartósítószer és hőkezelés nélkül a lekvárok néhány napig hűtőben tárolhatóak, gyorsan el kell fogyasztani, mielőtt beindulnának a romlási folyamatok.
néhány szem narancs
egy kevés citromlé
cukor
téli fűszerek, mint fahéj, kardamom, én nem tettem bele, szeretem a natúr ízeket
hámozó kés
lábas, fakanál
turmix
cuki üvegek
befőző tölcsér (jól jön, amikor a lekvárt az üvegbe adagoljuk, nem lesz minden mancsos az üveg körül)
Jól mosd meg a narancsokat, ha van otthon, akkor szódabikarbónás vízben. Ha kezeletlen narancsod van, a héját vékonyan hámozd meg, vágj belőlük vékony csíkokat, azt is beleteheted majd a főzetbe (turmixozás után).
A narancs fehér része keserít, azt ne vágd bele, nagyon vékonyan hámozd a narancs héját. A narancs húsáról körben vágd le a fehér részeket, a közepéből is szedd ki, a gerezdeket tartó hártyákat nem kell leszedned, hála az égnek.
A narancsot turmixod össze, majd tedd lábasba, adj hozzá cukrot és egy kis citromlevet. A cukor nálam a narancs térfogatának az ötöde volt, de ez ízlés és narancs függő, a citrommal pedig a savasságot tudod szabályozni ízlés szerint, illetve az eltarthatóságot is növeli a sav további hozzáadása.
Forrald össze a lekvárt, mennyiségtől függően 20-30 percre van szükség.
A citrusfélék pektint tartalmaznak, így nem feltétlenül van szükség hozzáadott pektinre, hogy a lekvár lekvárosabb állagú legyen. Akkor adj a narancshoz pektint (cukorral keverve), ha sokkal szilárdabban szereted vagy forrald sokkal tovább a lekvárt, de akkor a színe is változni fog a narancslekvárnak. Én üdén szeretem.
Úgy ellenőrizheted a lekvár szilárdságát (folyósságát), hogy mélyhűtőben lehűtött tányérra csöppentesz egy adag lekvárt, ha keresztülhúzod az ujjadat a lekváron és nem folyik össze, akkor tudhatod, hogy a lekvárod kihűlés után milyen szilárd lesz. Az ujjpróbát többször megismételheted, nekem az első állaga nem tetszett, a másodikkal már elégedett voltam, megfelelt az ízlésemnek.
A késznek ítélt lekvárt tiszta befőttes üvegekbe töltsd, tiszta fedőkkel zárd és kihűlés után teheted is a hűtőbe.
Okozz örömet magadnak családodnak, hétvégén meleg vajas pirítóson, hozzá kávéval mennyei reggeli.
El ne felejtsetek Paddingtonra és a marmalade-ra gondolni!