Gyógynövény szörp készítése, nem csak az íze miatt kell a citrom a szörpbe, más lényeges oka is van. | Kifőzöm.hu

Gyógynövény szörp készítése, nem csak az íze miatt kell a citrom a szörpbe, más lényeges oka is van.

spárga savanyúság
Spárga savanyúság készítése házilag, befőzési útmutató
2020.05.12.
befőttesüvegek
Befőttesüveg: válassz megbízható, minőségi terméket!
2020.06.08.

Gyógynövény szörp készítése, nem csak az íze miatt kell a citrom a szörpbe, más lényeges oka is van.

Nagy kedvenc a gyógynövény szörp, talán azért is, mert megelőzi a várva-várt gyümölcsszörpök készítésének idejét, az orgonával, citromfűvel, akáccal, bodzával be is indítjuk a szörpkészítés szezonját.

Kis adaggal, akár egy fél literrel is ki lehet próbálni a gyógynövényszörp készítését. Minél több gyógynövényt adsz hozzá, annál ízletesebb lesz, átlagban fél liternyi vízhez elég egy nagy marék növény a megfelelő ízélményhez.

Általános eljárás

Az én receptemtől ízlés és igény szerint el lehet térni, csak arra kérlek, hogy a tárolás, tartósítás szabályait tartsd be élelmiszerbiztonsági okok miatt.

Hozzávalók

  • egy rész cukor,
  • egy rész forralt vízben feloldva és visszahűtve,
  • gyógynövény, minél többet teszel bele, annál erőteljesebb lesz az íze.
    Bodza, akác esetén minél kevesebb szár rész kerüljön bele, megmosni nem kell, ne mossuk ki a virágport, sajnos eső után sem lesz jó a bodza és az akác szörp :(, ezért napsütéses, száraz időszakban érdemes gyűjteni.
  • Citromkarikák, kezeletlen citromból, ha nincs akkor inkább csak a citrom leve, rostjai és/vagy citromsav, literenként kb. 2 teáskanál citromsav.
    A citromra, citromsavra nem csak az íze miatt van szükség, hanem az eltarthatóság miatt is, ugyanis a romlást okozó mikroorganizmusok hőtűrése savas közegben kisebb, így elegendő pasztőrözéssel 100 ° C-on hőkezelni a szörpöt.

A fentieket természetesen össze kell keverni, igen jól néz ám ki 🙂 és 2-3 napig állni hagyni, hogy az ízanyagok kioldódjanak. Melegebb időben kevesebb időt szabad hagyni! Nem kell erősen lezárni az üvegeket, kapjanak levegőt, csak az esetleges szennyeződésektől kell megvédeni, ne legyen melegben, jobb hűvösben, fénytől védve tartani. Naponta többször keverd meg, hogy a penészgombák ne tudjanak megtelepedni az oldat felszínére úszó lévő növényi részeken.

Amikor késznek ítéled, szűrd le, nyomkodd ki a növényi részekből is a cukros oldatot, töltsd jól záródó üvegekbe.

Ha néhány napon belül elfogyasztjátok, elegendő hűtőben tárolni, ha hosszú távon szeretnéd adalékmentesen, tartósítószer nélkül tárolni, akkor hőkezelni kell 100 ° C-on.
Zárd le az üvegeket, lábasba, befőzőautomatába tegyél vizet, annyit, hogy majd ellepje az üvegeket. Amikor 50-60 ° C körül van a víz hőmérséklete, helyezd bele a szörppel töltött lezárt üvegeket és forrald fel. Mivel folyadékot hőkezelsz, ezért a víz forrásával egyidőben nagy valószínűséggel a szörp hőmérséklete is eléri a 100° C-ot, így néhány perc után be is lehet fejezni a hőkezelést.

Fontos, hogy ne a vízben hűljön ki a szörp, minél hamarabb hűtsd vissza szobahőmérsékletre, nem szabad dunsztolni, mivel a lassú visszahűtés segíti a romlást okozó baktériumok elszaporodását!

Melegben, nyáron igyatok sok-sok folyadékot, egy kis szörppel ízesítve a vizet a folyadékbevitelt meg lehet növelni, főleg gyerekeknél!
Saját készítésű szörp öröm a családnak, barátoknak, ráadásul hulladékmentes és környezettudatos megoldás, ha a gyűjtés során figyelünk a természetre és a növényeket is tiszteletben tartva gyűjtjük részeit.

Tipp: Tálald egy hozzáillő befőttes üveg pohárban!

#üveglegyenveled #teddelaszezont

 

 
gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben