Nagy kedvenc a gyógynövény szörp, talán azért is, mert megelőzi a várva-várt gyümölcsszörpök készítésének idejét, az orgonával, citromfűvel, akáccal, bodzával be is indítjuk a szörpkészítés szezonját.
Kis adaggal, akár egy fél literrel is ki lehet próbálni a gyógynövényszörp készítését. Minél több gyógynövényt adsz hozzá, annál ízletesebb lesz, átlagban fél liternyi vízhez elég egy nagy marék növény a megfelelő ízélményhez.
Az én receptemtől ízlés és igény szerint el lehet térni, csak arra kérlek, hogy a tárolás, tartósítás szabályait tartsd be élelmiszerbiztonsági okok miatt.
A fentieket természetesen össze kell keverni, igen jól néz ám ki 🙂 és 2-3 napig állni hagyni, hogy az ízanyagok kioldódjanak. Melegebb időben kevesebb időt szabad hagyni! Nem kell erősen lezárni az üvegeket, kapjanak levegőt, csak az esetleges szennyeződésektől kell megvédeni, ne legyen melegben, jobb hűvösben, fénytől védve tartani. Naponta többször keverd meg, hogy a penészgombák ne tudjanak megtelepedni az oldat felszínére úszó lévő növényi részeken.
Amikor késznek ítéled, szűrd le, nyomkodd ki a növényi részekből is a cukros oldatot, töltsd jól záródó üvegekbe.
Ha néhány napon belül elfogyasztjátok, elegendő hűtőben tárolni, ha hosszú távon szeretnéd adalékmentesen, tartósítószer nélkül tárolni, akkor hőkezelni kell 100 ° C-on.
Zárd le az üvegeket, lábasba, befőzőautomatába tegyél vizet, annyit, hogy majd ellepje az üvegeket. Amikor 50-60 ° C körül van a víz hőmérséklete, helyezd bele a szörppel töltött lezárt üvegeket és forrald fel. Mivel folyadékot hőkezelsz, ezért a víz forrásával egyidőben nagy valószínűséggel a szörp hőmérséklete is eléri a 100° C-ot, így néhány perc után be is lehet fejezni a hőkezelést.
Fontos, hogy ne a vízben hűljön ki a szörp, minél hamarabb hűtsd vissza szobahőmérsékletre, nem szabad dunsztolni, mivel a lassú visszahűtés segíti a romlást okozó baktériumok elszaporodását!
Melegben, nyáron igyatok sok-sok folyadékot, egy kis szörppel ízesítve a vizet a folyadékbevitelt meg lehet növelni, főleg gyerekeknél!
Saját készítésű szörp öröm a családnak, barátoknak, ráadásul hulladékmentes és környezettudatos megoldás, ha a gyűjtés során figyelünk a természetre és a növényeket is tiszteletben tartva gyűjtjük részeit.
Tipp: Tálald egy hozzáillő befőttes üveg pohárban!
#üveglegyenveled #teddelaszezont