Spárga savanyúság készítése házilag, befőzési útmutató | Kifőzöm.hu

Spárga savanyúság készítése házilag, befőzési útmutató

befőzés
Így őrizd meg az eper ízét, frissességét
2020.04.17.
gyógynövény szörp
Gyógynövény szörp készítése, nem csak az íze miatt kell a citrom a szörpbe, más lényeges oka is van.
2020.05.12.

Spárga savanyúság készítése házilag, befőzési útmutató

A spárga szezonja csupán egy hónap, használjuk ki. Május elejétől ehetjük, a hétvégi reggelit lágy tojással, mustárral és egy kis sült szalonnával igen különlegessé tudja tenni. Ezt az íz ményt pedig eltehetjük későbbre is 🙂

A zöldségfélék, így a spárga adalékmentes – tartósítószermentes – tartósításánál azt kell figyelembe venni, hogy kémhatása 4.5 pH felett van, így mindenképpen savanyítanunk kell vagy minimum 121 ° C-on hőkezelni.

A spárga kiválasztása

Mindegy, hogy fehér vagy zöld, a lényeg, hogy friss és roppanós legyen. 2-3 napig frissen tartható a spárga, ha vízbe állítjuk a vágott virághoz hasonlóan. Legértékesebb része a rügy, az elfásodott részeket távolítsuk el, hámozzuk meg felhasználás előtt.

Recept

Hasonlóan készítettem, mint a savanyú uborkát, azzal a kivétellel, hogy nem sózom le felöntés előtt, sőt, egyáltalán nem adok hozzá sót. A megtisztított spárgát üvegbe állítom, majd 5 %-os ecetes, fűszeres (mustármag, kapor, ki mit szeret) felforralt vízzel feltöltöm az üveget jelig. A spárgát akkorára vágom, hogy az is jel alatt legyen, így a felöntőlé ellepi a spárgát.

Tartósítás

Nem használok tartósítószert, hanem hőkezeléssel tartósítok. Nem sok munka, könnyen, gyorsan elvégezhető, kellő odafigyeléssel biztonságos megoldás és adalékmentes.

Mivel savanyítom az 5 %-os ecetes felöntőlével a spárgát, ezért elég pasztörizálni, azaz 100 ° C-on hőkezelni. Lábasba, befőzőautomatába teszek vizet, annyit, hogy majd ellepje az üvegeket, amikor 50-60 ° C körül van a víz hőmérséklete, behelyezem az üvegeket és felforralom.

A hőkezelés idejét forralástól számítom és attól függ mekkora az üveg és mivel van töltve. Spárga esetében elég néhány perc, a lényeg, hogy az üveg teljes tartalma, a spárga minden egyes része megkapja a hőkezelést, csökkenjen a romlást okozó csíraszám, ami a tárolás során már nem okozhat gondot.

Hőkezelés végeztével arra figyelek, hogy minél hamarabb visszahűtsem a befőttes üvegeket szobahőmérsékletre, hogy a mikrobák szaporodására kedvező hőmérsékletet (30-60 ° C) lerövidítsem.

Egy évig ilyen módon eltartható a spárga, az év során érdemes elfogyasztani, mert jövőre ismét jön a szezon 🙂 Bár az a helyzet, hogy spárgából nem lehet eleget eltenni, nagyon szeretem, az ízét, a formáját, az elkészítési lehetőségeit, mindent!

Forrás: Növényi nyersanyagok feldolgozástechnológiai műveletei

#üveglegyenveled #teddelaszezont

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben