Néhány tippet olvashatsz itt, amivel hosszú életűvé teheted a szakajtódat. Hidd el, nagyon egyszerű, szinte semmit sem kell vele csinálnod, hogy sokáig szolgálatban maradhasson, jó hír, ugye?
A képeken az általam 2 éve minden másnap használt natúr rattan szakajtót látod, nem penészes, nem koszos, nincs beleragadva a tészta.
Tapasztalatom szerint csak az első néhány alkalom az, amikor jobban oda kell figyelni a szakajtó lisztezésére, addig amíg be nem avatódik.
Egy teljesen natúr, kezeletlen anyagról van szó, ami felveszi a kenyértésztából a nedvességet, így lisztezés nélkül a szakajtó oldalára tapadna a tészta és csak nehézkesen lehetne kivakarni belőle. Ezért egy természetes réteget kell a szakajtó és a tészta közé tenni, ami megtartja a szakajtó kiváló tulajdonságait:
Lisztezés rizsliszttel
A hagyományos kovászos (glutént tartalmazó) búzakenyér esetében a rizsliszt a legjobb választás. Búzaliszt használata esetén a szakajtós kelesztés során a felületre szórt liszt a kenyérrel egyneművé válik, így a kenyértészta beragadhat a szakajtóba. Míg a gluténmentes rizsliszt jól tapad a szakajtó felületén viszont a kenyértészta nem szívja magába, így a szakajtóba sem ragad bele és könnyen kiborítható abból és a kenyér felületéről is leseperhető.
Első néhány használat során tényleg csak annyi a dolgunk, hogy sokkal bátrabban lisztezzük a szakajtót és a nyers kenyértésztát is, vastagabb réteget rakunk a kettő közé a teljes felületen.
Többedik használat után már érezni lehet, hogy nincs szükség annyi lisztre, éppen csak megszokásból szórjuk meg a felületet. Tényleg csak finoman, ha szeretnénk, hogy a szakajtó rusztikus formája a tésztában maradjon.
Használat utáni karbantartás
Miután kiborítottuk a szakajtóból a kenyértésztát, láthatóan nedves lesz a felülete, amit a kenyérből vett fel, hűtős kelesztés esetén jobban, pulton történő kelesztés esetén kevésbé. Hagyjuk a szakajtót kiszáradni, nem kell sütőbe tenni, nem szabad mosogatógépbe tenni, még csap alatt sem kell elmosni, kemikáliákkal, mint mosószer pedig semmiképpen se kezeljük. Csak hagyjuk a pulton kiszáradni, majd ha kiszáradt, a felesleges lisztet szórjuk ki vagy keféljük ki belőle.
Én csak kiszórni szoktam, így szinte alig kell lisztezni következő használat előtt. Ha kikeféljük, akkor is marad egy pici liszt a rétegek között, attól lesz a használat során patinás 🙂
A nyári napsütésre is érdemes néha kitenni a szakajtót, jó alaposan kiszárítja és az ultraibolya sugarak az esetleges kórokozókat is elpusztítják.
Tárolás
Nedvességtől elzárt száraz helyen, fontos, hogy szellőzzön, nedvesség hatására bepenészedhet, ami után már nem ajánlott használni a szakajtót!
Következő használat előtt
Száraz ronggyal vagy kefével távolítsuk el az esetlegesen beleszállt port a szakajtóból, lisztezzük és mehet is bele a kenyértészta.
Próbálgassátok, szeressétek Ti is, találjátok meg a kedvenc formátokat és a család számára a megfelelő méretet! Szakajtó választékért kattints ide!