Bár a kutatások szerint mindig érdemes és lehet csírát fogyasztani, véleményem szerint így télen, kora tavasszal még inkább megnő a jelentősége azok körében, akik nem kívánnak sokat utaztatott szezonon kívüli zöldségeket fogyasztani. Nálam így kezdődött, preferáltam a helyit, a kis ökológiai lábnyommal rendelkező élelmiszereket, így télire igencsak lecsökkentek a lehetőségeim friss zöldség vonatkozásában. Gondoltam, kipróbálom a csíráztatást, reméltem, hogy kevés magból sok finomság lesz. Hát, ezt igencsak alábecsültem.
A csíráztatás bevezetése a háztartásba a vártnál is jobb eredményeket hozott. Elsőre nosztalgikus érzés volt és felidézte a régi környezetórákat, amikor babot neveltünk. Csak tudnám, miért is nem ettük meg, annyira finom!
S mi lett a csíráztatás eredménye? Száraz mungóbabból édes mungóbabcsíra, aprócska retekmagból retekcsíra, íze, mint a kifejlett reteké, lucerna magból szintén friss növényke, mindez szendvicsbe, salátának, rizottóhoz, levesbe betétként vagy csak úgy magában.
Az igazi felfedezés a borsó volt. Vannak olyan szerencsés családok, ahol a gyermekek is eszik, amit a felnőttek, nálunk nem… Az áttörés a borsó csíráztatásával jött el. Az addig ráncos magocska az első áztatás után kisimult, hasonlított a nyár eleji borsószemre, puhább is lett. Másnap az öblögetés hatására megjelent a gyököcske, harmadnapra pedig már fogyaszthatónak is ítéltem. Nagy kedvenc egyébként a frissen szedett borsó, így mindenképpen megemlítettem a gyerekek előtt, hogy na ez pont olyan, mintha frissen szedtük volna. S lám, megkóstolták. Harcolnak érte, az üveget elviszik a szobájukba, eszik…. Végre!!!
Majd elkezdtem kutatni, hogy mit is lehet tudni a csíranövények tápanyagtartalmáról és miért is jó fogyasztani.
Nos, ha nem lenne elég, hogy a magokban nagy az energia, kevés hulladékkal állítható elő, kicsi ökológiai lábnyommal rendelkezik és finom, ízletes, no meg vegyi anyagoktól mentes, akkor itt a ráadás, ami miatt tuti csíra függő leszel tudatosan is:
Hadd biztassak mindenkit, még azokat is, akiknek korábban nem volt nagy sikerük a csíráztatással. Ami fontos a magoknak az a nedvesség, a megfelelő hőmérséklet és a szellőzés, ezeket a körülményeket kell biztosítanunk a magvak számára. Kudarcot okozhat, ha pang a víz a magokon vagy éppen kiszáradnak, a megfelelő magválasztás is fontos. Tapasztalatom szerint vannak olyan gyártók, akik magjai túlságosan kiszáradtak, nem lehet már felébreszteni őket. Csíráztatáshoz bio magot válasszunk, lehetőség szerint legyen ráírva, hogy csírának vagy mikrozöldnek. Elsőnek érdemes a mungóbabot kipróbálni, vigyázat, kevés magból nagy mennyiség lesz vagy a retekmagot. Mindkettő jól csírázik és finom is. A többivel pedig, ha már tudjuk, hogy meg tudjuk csinálni, érdemes kísérletezni.
Kevés munka, sok finomság, akár egész évben: gyorsan meg lehet szeretni. Nem kell hozzá se talaj, se nagy hely és még főzni sem kell!
Csíráztatáshoz nekem a befőttes üveg módszer vált be, család és munka mellett is megoldható egyszerűsége miatt. Tehát a csíráztatni szánt magokat általában fél napra, este beáztatom bő vízben egy a befőttes üvegben, reggel leszűröm, átöblítem és jól lecsepegtetem. A mosogató mellett szoktam hagyni, így amikor arra járok, iszom egy pohár vizet, de legalább reggel és este a magokat is átöblítem és lecsepegtetem. A csírázáshoz nincs szükség fényre, sötétebb konyhában még jobb is lesz az eredmény. A szellőzést kell biztosítani, hogy ne penészedjenek meg a magok. A befőttes üvegre csavarható csíráztató fedők azért hasznosak, mert nem kell a lecsepegtetéshez külön szűröt elővennünk, csak tele engedjük a befőttes üveget vízzel, majd lefordítjuk az üveget, a mag bent marad, a víz kicsurog és nem is ragadnak az apró gyökerek a szűrőbe, mint például harisnya vagy más anyag használata esetén. Tényleg gyors művelet. Általában 3-4 nap mire egy adag mag kicsírázik és fogyasztásra alkalmas lesz. Az egyes magok csírázási ideje eltérő, így ajánlott a csíramag tájékoztatóját is figyelembe venni és kísérletezni is. A zsázsa például nem csíráztatható befőttes üvegben, kár érte, mert tényleg finom. A csírázás folyamán a zsázsa bezselésedik, ami gátolja a szellőzést, így a zsázsát vízszintes felületen érdemes csíráztatni.
Fontos, hogy a két öblítés között szellőzzenek a magok, ezért túl sok magot ne tegyünk az üvegbe. A szellőzést és a gyors öblítést biztosítják a csíráztató szettek.
Erős, szép gyökerűek akkor lesznek a csíráid, ha fénytől elzárva tartod őket, szekrényben, fiókban vagy valami hasonló sötét helyen. Amikor megfelelőnek érzed a csírák gyökerét, kiteheted a fényre és gyorsan apró rügyeket, leveleket is fognak hozni. Így tényleg szépséges és egészségesek lesznek a csíráid 🙂
Kívánom, hogy mindenki találja meg a kedvenc csíráját, élvezzétek a saját magatok termesztett növények fogyasztását!