Csíráztass otthon bio, csíráztatni való magokkal és eszközökkel | Kifőzöm.hu

Csíráztatás mindig, de a téli hónapokban kifejezetten jó dolog!

csíráztatás
Csíráztatás: egyél finomat, egészségeset a téli időszakban is!
2020.11.11.

Csíráztatás mindig, de a téli hónapokban kifejezetten jó dolog!

A saját termesztésű csíra egészséges, tápanyagban gazdag és ízletes, amelyet számtalan módon fogyaszthatunk. Friss, nyers élelmiszerek forrásaként szolgálhatnak olyankor, amikor más források kevésbé hozzáférhetőek. Így szerencsére a téli hónapokban sem kell lemondani a saját termés adta élvezetről, csíráztatással és mikrozöldek nevelésével egész évben lehet kertészkedni, saját konyhánkba hozni a kiskertet.

csíráztatásnak köszönhetően könnyedén hozzájuthatunk szükséges tápanyagokhoz, vitaminokhoz zöldség szezonon kívül és még a finom falatokról sem kell lemondani.

Csíráztatásról bővebben

A magvak fontos tápanyagok elképesztően koncentrált forrásai. A csírázási folyamat növeli a hozzáférhető tápanyagok mennyiségét, így gazdagabb fehérje, folsav, magnézium, foszfor, mangán, C- és K-vitamin források, mint a csírázás előtti magvak.

Mivel minden csírának más a mikrotápanyag összetétele, érdemes utánanézni, hogy melyik magnak a fogyasztása miben támogatja szervezetünket, ehhez segítségünkre lesz:

 •  

Vegyük figyelembe a csírák élvezeti értékét is, mivel tényleg finomak, frissek, roppanósak, rendkívüli módon tudják színesíteni mindennapi táplálékunkat.

Mi nagyon szeretjük a csírákat:

  • turmixba, smoothie-ba tenni,
  • szendvicsre, pizzára.
  • salátába,
  • egytálételre,
  • krémlevesekre szórni kruton helyett
  • uzsonnára nasiként nyersen fogyasztani önmagában
  • vagy még kenyérbe is sütni.

A csíráztatás különbözik a mikrozöld neveléstől

csíráztatáshoz csak víz és levegő kell, napfény sem szükséges és általában néhány napon belül fogyasztható a csíra. A mikrozöldnek az előbbieken kívül napfényre és ültető közegre is szüksége van (talaj vagy rostszőnyeg) és a termesztés is több időt vesz igénybe, 7-21 napot, szemben a 3-10 nappal. Ami még lényeges, hogy a csíráztatás helyigénye kisebb, de törődést, odafigyelést ugyanúgy igényel, mivel a nem megfelelően mosott, tárolt csírákon a kórokozók elszaporodhatnak, ügyelni kell az élelmiszerbiztonságra.

Csíráztatás folyamata

A csírák apró csírázott növények, amelyek zöldségek, gabonafélék, különböző babok, borsófélék és csonthéjasok magjaiból növekednek. A csírázási folyamat a magvak több órás áztatásával kezdődik, 3-10 nap alatt hajtás nő a magból, ami ízlés szerint fogyasztható.

Csírát otthon is termeszthetünk, még kicsi konyhában is és csak napi néhány perc odafigyelést igényel. A sikeres csíráztatásnál három tényezőre kell odafigyelned: a hőmérsékletre, nedvességre és szellőzésre.

Amire szükséged lesz a sikeres csíráztatáshoz:

  • Csíramagok
  • Víz, figyelni kell, mivel nem jó, ha a magok kiszáradnak vagy állnak a vízben.
  • Csíráztató eszközökcsíráztató üvegek nem foglalnak sok helyet, ráadásul multifunkcionálisak, csíráztatáson kívül sok mindenre használhatóak. Itt találsz különböző méreteket
  • Csíráztató fedő, ami jobb, mint a harisnya vagy szúnyogháló, mivel nem ragadnak bele az apró gyökerek és jól szellőzik, továbbá élelmiszerbiztos anyagból készül, fémből vagy műanyagból
  • Üveg és csíráztató fedő egyben is: szettben is vásárolhatsz vagy egyedi igények alapján kombinálhatod az üvegeket és a csíráztató fedőket. A fedő használatával gyorsan átöblítheted a magokat és a csíráztatás tényleg csak néhány perc legyen naponta.

Csíráztatás befőttes üveg módszerrel lépésről-lépésre:

Csíráztatás befőttes üveg módszerrel

  1. A csíramagokat szobahőmérsékleten áztasd be egy éjszakéra, hagyd, hogy megduzzadjanak, életre keljenek.
  2. Ezt követően csepegtesd le a magokat, mosd át, ismét csepegtesd le, hagyd az üveget fejjel lefelé, hogy a maradék víz is kifolyhasson az üvegből.
  3. Naponta 2-3-szor ismételd a magvak átmosását és lecsepegtetését.
  4. 3-10 nap általában, amíg a magok fajtától függően elérik a megfelelő méretet.
  5. Tárolás előtt bő vízben átmosva a csírákat a maghéjat el tudod választani a csíranövényektől.
  6. Száraz anyagon érdemes a magokról a nedvességet felitatni tárolás előtt.
  7. Vákuum üvegben néhány napig tárolható a kész csíra hűtőszekrényben (5 °C alatt).

Tipp

  • A csíramagok lecsepegtetése után a befőttesüveg falára tapadva jobban szellőznek.
  • Napfénytől elzárva a gyökerek nagyobbak, erősebbek lesznek, később indul növekedésnek a levélhajtás.
  • Vannak olyan magok, amelyeket nem lehet befőttes üvegben csíráztatni, mivel nyákosodnak, ilyen a len, a zsázsa és a chia mag is.
  • Hűtőben, vákuum zárás edényben 3-5 napig megőrzik minőségüket és frissességüket, de természetesen a csíra fogyasztása annál jobb, minél frissebb.
  • Kezdőként érdemes borsóval, mungóbabbal és retekkel kezdeni a csíráztatást, nagyon jól csíráznak, hamar és még finomak is!
  • A mosogató közelében tartsd a csíráztató edényt, így nem fogsz ráfelejteni, remélhetőleg iszol reggel és este is egy pohár vizet, akkor ugyanazzal a lendülettel frissítheted a csírákat.

csíráztatásba mindenképp érdemes belevágni, könnyedén tehetünk az egészségünkért a téli hónapokban is!

Próbáld ki ezt a nagyszerű dolgot, nálunk egy helyen szerezheted be a csíráztató eszközöketcsíráztató üvegeket, és a bio csíra magokat is, keress bennünket bizalommal elérhetőségeinken.

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben