Tippek a környezettudatos, fenntartható, zöld konyha érdekében | Kifőzöm.hu
Dió törő gép
Elektromos dió, mogyoró, mandula törő gép, a praktikus eszköz!
2021.08.06.
Könnyű, gyors, egészséges és hulladékmentes ebéd üvegben, elvitelre
2021.10.28.

Tippek a zöld konyháért

Tippek a zöld konyháért. Itt az idő, hogy a konyhád is tudatos és fenntartható legyen! Tájékozódj, és kezdj új életet az élhetőbb jövőért!

ENERGIAFOGYASZTÁS CSÖKKENTÉSE

Sütéshez, főzéshez olyan edényeket válasszunk, amelyek megtartják a hőt, így kevesebb energiát (gázt, villanyt) kell felhasználni az ételek elkészítéséhez.

  • A vastag aljú vas edények ebből a szempontból ideálisak, ugyanis nagyon jól vezetik és megtartják a hőt. Esetükben kevesebb energiát kell elhasználni ugyanarra a műveletre, mint egy vékony, könnyű edénynél.
  • Kukta használatával is jelentős mértékben csökkenthető a felhasznált energia, mivel magas nyomáson ugyanaz az étel hamarabb elkészül, mint nyomás nélküli hagyományos  főzőedényben.

 

KÁROS VEGYI ANYAGOK, FELESLEGES ADALÉKANYAGOK, TARTÓSÍTÓSZEREK CSÖKKENTÉSE A KONYHÁBAN

Használjunk természetes anyagból készült edényeket, így meg lehet akadályozni azt, hogy a káros anyagok érintkezzenek az élelmiszerekkel.

 

  • Figyeljünk arra, hogy edényeink lehetőség szerint PFOA, BPA mentesek legyenek. Ezt a felelős gyártók fel is tüntetik a termékeiken, továbbá a forgalmazók is felvilágosítást tudnak adni ezzel kapcsolatban. Nagyon aggasztó számomra, hogy befőzéskor sokan fejre állítják az üvegeket, így pedig a meleg lekvár érintkezik a fedő belsejével, aminek a bevonatáról nem mindig lehet tudni, hogy BPA mentes-e. Személy szerint a pasztörizálás híve vagyok, ami nem több fáradtság, mint a fejre állítás. Nem csupán a fedő miatt, hanem a tartósítás, élelmiszer biztonság szempontjából is sokkal megbízhatóbb módszer. Ha szeretnél BPA mentes befőttes üveg fedőket, vásárolni ezeket a termékeket javaslom: https://kifozom.hu/termekkategoria/ball-quattro-stagioni-2/
  • A kerámia és az üveg edények nem tartalmaznak káros anyagokat, tárolásra és főzésre is alkalmasak, fémérzékenyeknek mindenképpen ezt ajánlom. A vas és a zománcozott öntöttvas edényekben sincsenek veszélyes összetevők, mosogatásuk ráadásul környezetbarát is. A vas edényt elegendő lehet csak kitörölni, vagy vízzel, esetleg dörzsivel kisúrolni mosogatószer nélkül.

Főzéskor is kerüljük a felesleges adalékanyagok használatát, készítsünk mindig tiszta, egészséges ételt, így könnyebb odafigyelni a megfelelő állapot megőrzésére.

  • Hazai, szezonális alapanyagokból, különböző adalékok használata nélkül isteni finomságokat lehet készíteni. Szerencsére egyre több blogger és szakács is foglalkozik már a területtel, így, ha az ember nem tudja, hogy milyen irányba induljon, érdemes megtekinteni a munkásságukat, mert rengeteget ötletet adhatnak.
  • Ha tehetjük, az alapanyagokat helyben vásároljuk kistermelőktől, vagy olyanoktól, akik közösségi termeléssel, esetleg permkultúra termesztéssel foglalkoznak, ezzel segítve a Föld regenerálódását.
  • Mindig merjünk új technikákat tanulni, például tartósítást, tiszta, zöld, funkcionális élelmiszer készítést. Csökkentsük a feldolgozott élelmiszerek vásárlását, és a adalékanyagok, tartósítószerek fogyasztását azért is, hogy mérsékelni lehessen a csomagolóanyagok mennyiségét, amiből hulladék keletkezne.
    • A nyár kincseit főzzük be, tartósítsuk! Lehet egy-egy üveggel is, már azzal is hatalmas lépést tettünk az egészségért, élhetőbb jövőért.
    • Próbálkozzunk bátran kenyérsütéssel, házi tészta készítéssel.
    • Kertészkedjünk a balkonon azért, hogy télen is legyen friss zöldségünk: csíráztassunk, neveljünk mikrozöldet! Készítsük el otthon, saját termesztésből a savanyúságokat, fermentáljunk, mert adalékmentes.
    • A mikrobiomot is támogató funkcionális élő savanyúságot tényleg nagyon könnyű elkészíteni.
  • Főzéskor célszerű olyan adaggal számolni, amiből még maradhat másnapra is, így az ember vihet magával a munkába, iskolába ebédet, uzsonnát. Ez a pénzmegtakarítás mellett az egészséget is szolgálja, hiszen így adalékmentes, friss alapanyagokból készült ételt lehet fogyasztani a rohanó hétköznapokban is.  Egyre népszerűbb az elviteles ebéd környezetbarát tárolóban!
  • Figyelni kell arra, hogy az alapanyag minden részét feldolgozzuk, ezzel csökkentve az élelmiszerhulladékot.

MULTIFUNKCIÓS, KIS FOGYASZTÁSÚ, MEGBÍZHATÓ HÁZTARTÁSI GÉPEK KIVÁLASZTÁSA

Konyhai segédeszközök vásárláskor is legyünk nagyon tudatosak! Mindig gondoljuk végig, hogy mik azok az eszközök, amiket valóban használni fogunk, és megkönnyítik a mindennapokat a konyhában.   A cél ez esetben is az, hogy csökkentsük az élelmiszer hulladék mennyiségét, és hasznosítsunk minél több alapanyagot. Ebben megfelelő segítséget nyújthatnak az átgondoltan kiválasztott, praktikus háztartási gépek.

Törekedjünk a minőségi termékek kiválasztására, hiszen ezeknek hosszú távon ki kell szolgálniuk az embereket. Ruhavásárlásnál többen odafigyelnek arra, hogy elkerüljék az impulzus vásárlást. Ez azt jelenti, hogy nem veszik meg azonnal a kiszemelt ruhát, hanem csak néhány nap vagy hét múlva, amikor még mindig úgy érzik, hogy szükségük van az adott darabra. Érdemes ezt a módszert alkalmazni a konyhai eszközök, gépek beszerzésekor is.

Kiválasztáskor nézzük meg az eszköz energiaszükségletét, győződjünk meg arról, hogy a teljesítménye megfelelő-e számunkra. Ha a körülmények nem követelik meg, indokolatlan nagy teljesítményű eszközt vásárolni, viszont, ha a berendezésnek alacsony a teljesítménye a szükséglethez képest, akkor nem tudja elvégezni a kívánt feladatot, így sajnos feleslegesen került a kosárba.

Vannak olyan gyártók, melyeknek szintén lényeges tényezők a fenntarthatóság és a szolidaritás, igyekezzünk az ő termékeiket előnyben részesíteni!

MULTIFUNKCIÓS KÖRNYEZETBARÁT ESZKÖZÖK HASZNÁLATA

Nem maradhat ki a sorból:

  • a saját magad vagy kézműves által készített, megbízható forgalmazótól beszerzett bevásárló zsák használata. Ezzel nem csupán a műanyag hulladék mennyisége szorítható vissza, hiszen sokféleképpen felhasználható: bevásárláshoz, tároláshoz a spájzban, hűtőben, gardróbban, de akár mosózsáknak, tornazsáknak is ideális lehet.
  • háztartási tisztító-, takarító eszközök és szerek alkalmazása
  • háztartási tisztálkodó eszközök és szerek használata
  • Befőttes üvegek, amelyek a befőzésen kívül, konzerválásra, tárolásra, dekorálásra is nagyon jók, a ház minden helyiségében hasznosíthatók. A webshopban elérhető befőttes üvegek kiváló minőségűek, bírják a 121 C-on történő hőkezelést is. Alkalmazzuk őket bátran hűtőben tároláshoz, elvitelhez, csíráztatáshoz, fermentáláshoz is. Befőttes üveg beszerzésénél lehet szempont a multifunkcionalitás. Ilyenkor érdemes olyan méretet választani, amit akkor is lehet jól hasznosítani, amikor már elfogyott belőle a lekvár. A kamrapolc átláthatóbb lesz, ha hasonló üvegekben kerülnek befőzésre az alapanyagok. Befőttes üvegek funkcionalitását növelő különleges eszközökért kattints ide!

 

FŐZZÜNK MAGUNKRA, IGYEKEZZÜNK MINÉL TÖBB MINDENT MAGUNK ELKÉSZÍTENI

Sokaknak segít, ha a főzéssel kapcsolatban tervet készítenek, így bevásárló listát is tudnak írni, ami szintén hozzájárul az impulzus vásárlás elkerüléséhez, tudatosság bevezetéséhez. A másnapi ebédet praktikus a vacsora végén összerakni a maradékokból vagy friss alapanyagokból. Jó, ha olyan fogást sikerül összerakni, amit másnap szívesen fogyasztunk és örömmel várunk. Nem kell bonyolult ebédeket készíteni, minél egyszerűbb, annál jobb!

  • Használjunk fel olyan összetevőket, amelyek elérhetők otthon, és előkészítésük nem igényel sok erőfeszítést: nyers zöldségeket, gabonákat, hüvelyeseket.
  • Bátran készítsünk nagyobb adagokat a vacsorákból, így a maradékot másnap magunkkal vihetjük ebédre.
  • A tésztafélék egy kis szósszal, salátával is könnyen elkészíthetőek.
  • Natúr húsok, gabonával, salátával mennyeiek.

Tovább emeli az ebéd hangulatát, ha szép és praktikus tárolóedényben visszük magunkkal az ételeket. Ezekből jó esik elfogyasztani az ebédet, a fogások a légmentes záródásnak köszönhetően megőrzik frissességüket, nem folynak ki, nem okoznak kellemetlenséget munkába menet. Nyáron, melegben mindenképp fokozott figyelmet fordítsunk az ételek hűtésére, tegyük őket termo táskába, jégakkuval együtt!

Folyt. köv.: könnyű, gyors, egészséges ebéd tippek befőttes üvegben elvitelre 🙂

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben