Mediterrán kőedény étkészlet, Tognana, Zagara, 18 részes
2023.05.16.Mepra gyerek evőeszköz készlet
2023.06.12.Hőálló pektinkeverék, 500 g
3.715 Ft
Nagy kiszerelésű, 500 g hőálló pektinkeverék, természetes zselésítő, ami nagyságrendileg 5 kg magas gyümölcstartalmú lekvár készítéséhez elegendő.
Pektin hozzáadásával kevesebb hozzáadott cukorra van szükség és kevesebb ideig kell főzni a gyümölcsöt, mint nélküle. Használatával a gyümölcs ásványi anyag és vitamin tartalma kevésbé károsodik és ízük, színük is jobban megmarad, mint hosszú főzési idő esetén.
Pektinnel készített lekvárhoz szükséges adagolni cukrot és savat is (citromsav), mivel a pektin így tudja kifejteni kötési képességét. Ez a pektinkeverék alkalmas biológiai úton történő tartósításra hőkezeléssel, mivel sütésálló.
A pektint cukorral elkeverve és feloldva érdemes a meleg gyümölcspéphez adagolni a csomósodás elkerülése végett. A feloldás történhet hideg vagy meleg vízben is. A pektin oldatot a gyümölcspéphez a főzés befejezése előtt 5 perccel adjuk, majd a főzés végeztével citromlevet, citromsavat is adagolunk a lekvárhoz, mivel a pektin kötéséhez az optimális pH tartomány 2,8-3,2, ezt kell megcélozni.
Forrás: Növényi nyersanyagok hőközléses tartósító technológiái
Használata: Pektin hozzáadásával kevesebb hozzáadott cukorral készíthető lekvár. Pektinnel készített lekvárokat kevesebb ideig főzzük, így alig van párolgási veszteség, időt is spórolunk, de a legfontosabb, hogy a gyümölcs ásványi anyag és vitamin tartalma kevésbé károsodik és íze, színe is jobban megmarad.
Az adagolást nagyban befolyásolja egyedi ízlésünk és a gyümölcs fajtája, típusa, de többnyire az alábbi adagolással érdemes kalkulálni.
- 1 kg friss vagy fagyasztott gyümölcs
- 20-30 dkg cukor ízlés szerint
- 150 g pektinkeverék
- citromlé, citromsav, ami a pektinkötéshez és a gyümölcs élénk színének a megtartáshoz szükséges. A pektin kötéséhez az optimális pH tartomány 2,8-3,2, ezt kell megcélozni.
További info a pektinnel történő befőzésről blog bejegyzésünkben olvasható: Lekvárfőzés pektinnel – előnye és adagolása
Ujjpróba a lekvár sűrűségének az ellenőrzésére: mélyhűtőben lehűtött tányérra csöppentesz egy adag lekvárt, amikor keresztülhúzod az ujjadat a lekváron és nem folyik össze, akkor tudhatod, hogy a lekvárod kihűlés után sem lesz folyós. Kicsit hosszabb főzési idő sűrűbb lekvárt eredményez, az újpróba többször elvégezhető.
Összetevők:
- tömegnövelő szer: polidextróz
- sűrítőanyag: módosított burgonyakeményítő, pektin, E 460, E 415, antioxidáns, aszkorbinsav
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- energia: 918 kj/224 kcal
- zsír: 0,0 g, amelyből telített zsírsavak: 0,0 g
- szénhidrát: 20,7 g, amelyből cukrok: 2,6 g
- rost: 70,8 g
- fehérje: 0,0 g
- só: 0,0 g
Kiszerelés, csomagolás: 0,5 kg-os kiszerelés.
Tárolás: száraz, hűvös helyen, 23 °C alatt
Tömeg | 1 kg |
---|
Érdekelhetnek még…
-
Citromsav, 1 kg
3.912 Ft -
Westmark befőző tölcsér
5.556 Ft -
Weninger befőzőautomata
60.990 Ft