Hőálló pektinkeverék, 500 g | Kifőzöm.hu

Hőálló pektinkeverék, 500 g

Mediterrán kőedény étkészlet, Tognana, Zagara, 18 részes
Mediterrán kőedény étkészlet, Tognana, Zagara, 18 részes
2023.05.16.
gyerek evőeszköz készlet
Mepra gyerek evőeszköz készlet
2023.06.12.

Hőálló pektinkeverék, 500 g

3.810 Ft

Nagy kiszerelésű, 500 g hőálló pektinkeverék, természetes zselésítő, ami nagyságrendileg 5 kg magas gyümölcstartalmú lekvár készítéséhez elegendő.

Pektin hozzáadásával kevesebb hozzáadott cukorra van szükség és kevesebb ideig kell főzni a gyümölcsöt, mint nélküle. Használatával a gyümölcs ásványi anyag és vitamin tartalma kevésbé károsodik és ízük, színük is jobban megmarad, mint hosszú főzési idő esetén.

Pektinnel készített lekvárhoz szükséges adagolni cukrot és savat is (citromsav), mivel a pektin így tudja kifejteni kötési képességét. Ez a pektinkeverék alkalmas biológiai úton történő tartósításra hőkezeléssel, mivel sütésálló. 

A pektint cukorral elkeverve és feloldva érdemes a meleg gyümölcspéphez adagolni a csomósodás elkerülése végett. A feloldás történhet hideg vagy meleg vízben is. A pektin oldatot a gyümölcspéphez a főzés befejezése előtt 5 perccel adjuk, majd a főzés végeztével citromlevet, citromsavat is adagolunk a lekvárhoz, mivel a pektin kötéséhez az optimális pH tartomány 2,8-3,2, ezt kell megcélozni.

Forrás: Növényi nyersanyagok hőközléses tartósító technológiái

 

 

 

Leírás

Használata: Pektin hozzáadásával kevesebb hozzáadott cukorral készíthető lekvár. Pektinnel készített lekvárokat kevesebb ideig főzzük, így alig van párolgási veszteség, időt is spórolunk, de a legfontosabb, hogy a gyümölcs ásványi anyag és vitamin tartalma kevésbé károsodik és íze, színe is jobban megmarad.

Az adagolást nagyban befolyásolja egyedi ízlésünk és a gyümölcs fajtája, típusa, de többnyire az alábbi adagolással érdemes kalkulálni.

 • 1 kg friss vagy fagyasztott gyümölcs
 • 20-30 dkg cukor ízlés szerint
 • 150 g pektinkeverék
 • citromlé, citromsav, ami a pektinkötéshez és a gyümölcs élénk színének a  megtartáshoz szükséges. A pektin kötéséhez az optimális pH tartomány 2,8-3,2, ezt kell megcélozni.

További info a pektinnel történő befőzésről blog bejegyzésünkben olvasható: Lekvárfőzés pektinnel – előnye és adagolása

pektinUjjpróba a lekvár sűrűségének az ellenőrzésére: mélyhűtőben lehűtött tányérra csöppentesz egy adag lekvárt, amikor keresztülhúzod az ujjadat a lekváron és nem folyik össze, akkor tudhatod, hogy a lekvárod kihűlés után sem lesz folyós. Kicsit hosszabb főzési idő sűrűbb lekvárt eredményez, az újpróba többször elvégezhető.

 

Összetevők:

 • tömegnövelő szer: polidextróz
 • sűrítőanyag: módosított burgonyakeményítő, pektin, E 460, E 415, antioxidáns, aszkorbinsav

Átlagos tápérték 100 g termékben: 

 • energia: 918 kj/224 kcal
 • zsír: 0,0 g, amelyből telített zsírsavak: 0,0 g
 • szénhidrát: 20,7 g, amelyből cukrok: 2,6 g
 • rost: 70,8 g
 • fehérje: 0,0 g
 • só: 0,0 g

Kiszerelés, csomagolás: 0,5 kg-os kiszerelés.

Tárolás: száraz, hűvös helyen, 23 °C alatt

 

További információk
Tömeg 1 kg

Érdekelhetnek még…

gdpr-image
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben