A saját termesztésű csíra egészséges, tápanyagban gazdag és ízletes, amelyet számtalan módon fogyaszthatunk. Friss, nyers élelmiszerek forrásaként szolgálhatnak olyankor, amikor más források kevésbé hozzáférhetőek. Így szerencsére a téli hónapokban sem kell lemondani a saját termés adta élvezetről, csíráztatással és mikrozöldek nevelésével egész évben lehet kertészkedni, saját konyhánkba hozni a kiskertet.
A csíráztatásnak köszönhetően könnyedén hozzájuthatunk szükséges tápanyagokhoz, vitaminokhoz zöldség szezonon kívül és még a finom falatokról sem kell lemondani.
Csíráztatásról bővebben
A magvak fontos tápanyagok elképesztően koncentrált forrásai. A csírázási folyamat növeli a hozzáférhető tápanyagok mennyiségét, így gazdagabb fehérje, folsav, magnézium, foszfor, mangán, C- és K-vitamin források, mint a csírázás előtti magvak.
Mivel minden csírának más a mikrotápanyag összetétele, érdemes utánanézni, hogy melyik magnak a fogyasztása miben támogatja szervezetünket, ehhez segítségünkre lesz:
Vegyük figyelembe a csírák élvezeti értékét is, mivel tényleg finomak, frissek, roppanósak, rendkívüli módon tudják színesíteni mindennapi táplálékunkat.
Mi nagyon szeretjük a csírákat:
A csíráztatás különbözik a mikrozöld neveléstől
A csíráztatáshoz csak víz és levegő kell, napfény sem szükséges és általában néhány napon belül fogyasztható a csíra. A mikrozöldnek az előbbieken kívül napfényre és ültető közegre is szüksége van (talaj vagy rostszőnyeg) és a termesztés is több időt vesz igénybe, 7-21 napot, szemben a 3-10 nappal. Ami még lényeges, hogy a csíráztatás helyigénye kisebb, de törődést, odafigyelést ugyanúgy igényel, mivel a nem megfelelően mosott, tárolt csírákon a kórokozók elszaporodhatnak, ügyelni kell az élelmiszerbiztonságra.
Csíráztatás folyamata
A csírák apró csírázott növények, amelyek zöldségek, gabonafélék, különböző babok, borsófélék és csonthéjasok magjaiból növekednek. A csírázási folyamat a magvak több órás áztatásával kezdődik, 3-10 nap alatt hajtás nő a magból, ami ízlés szerint fogyasztható.
Csírát otthon is termeszthetünk, még kicsi konyhában is és csak napi néhány perc odafigyelést igényel. A sikeres csíráztatásnál három tényezőre kell odafigyelned: a hőmérsékletre, nedvességre és szellőzésre.
Amire szükséged lesz a sikeres csíráztatáshoz:
Csíráztatás befőttes üveg módszerrel lépésről-lépésre:
Csíráztatás befőttes üveg módszerrel
Tipp
A csíráztatásba mindenképp érdemes belevágni, könnyedén tehetünk az egészségünkért a téli hónapokban is!
Próbáld ki ezt a nagyszerű dolgot, nálunk egy helyen szerezheted be a csíráztató eszközöket, csíráztató üvegeket, és a bio csíra magokat is, keress bennünket bizalommal elérhetőségeinken.